G7 ülkelerinin dışişleri bakanları NATO Zirvesi öncesi Almanya'da bir araya geldi, Ukrayna’ya daha fazla destek sözü verdi. Avrupa Birliği ise askeri yardım için 500 milyon avro daha bütçe ayıracağını açıkladı.

Batı, barışı değil savaşı tetikliyor

Dış Haberler Servisi

Rusya’nın işgaliyle başlayan Ukrayna savaşının daha da derinleşmesi için her yolu deneyen Batı ittifakı, silah, para, lojistik destek yığmaya devam ediyor. Almanya’nın kuzeyindeki Schleswig-Holstein eyaletinde düzenlenen G7 Ülkeleri Dışişleri Bakanları Zirvesi’nde kesenin ağzı açıldı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un ev sahipliğinde Wangels kasabasında düzenlenen zirveye ABD’den COVID-19’a yakalanan Dışişleri Bakanı Antony Blinken yerine Müsteşar Victoria Nuland katıldı. Bugün Berlin’de düzenlenecek NATO Dışişleri Bakanları Zirvesi öncesi gerçekleştirilen Wangels’teki buluşmaya Ukrayna ve Moldova Dışişleri Bakanları Dmitro Kuleba ve Nicu Popescu da katıldı.

G7 ülkeleri dönem başkanlığını bir yıllığına üstlenen Almanya adına zirveyi açan Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, temsilcilerin Ukrayna’ya yardım meselesini görüştüklerini söyledi. Ukrayna’yı askeri malzemelerle desteklemeye devam ederken, NATO’nun savaşa girmemesine de çalıştıklarını kaydetti.

SİLAH YIĞACAKLAR

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Ukrayna’ya askeri desteğin daha hızlı ve etkin olması konusunda da çalıştıklarını açıkladı. Truss, "Şimdiye kadar silah yardımında genelde eski modeller gönderildiği için Ukrayna kendini yeteri kadar koruyamıyor. Bu yüzden bundan sonra NATO’nun güncel standartlarına uygun askeri desteğe geçmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

Daha fazla ağır silah sevkiyatı talebini yineleyen Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba da bunun NATO’yu savaşa çekmek anlamına gelmeyeceğini söyledi. Rusya'ya yönelik yaptırımların sertleştirilmesi çağrısında bulunan Kuleba, "Atom Savaşı çıkar şeklindeki kuşkulara da neden yok. Böyle bir savaşın Rusya’nın da sonu olacağını unutmamak gerekiyor" dedi. Aynı zamanda Ukrayna’nın AB’ye aday ülke olması konusunda çalışmalarını sürdüreceklerini duyurdu. Bakan, "Tarihin değiştiği ve tarihi yeniden biçimlendirdiğimiz bir dönemden geçiyoruz" değerlendirmesini yaptı.

KESENİN AĞZINI AÇTI

Bu arada toplantı kapsamında, Avrupa Birliği‘nin, Ukrayna’ya silah ve teçhizat tedariki için 500 milyon Euro daha fazla yardım sağlayacağı öğrenildi. AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna'ya askeri yardım için sağlanan AB fonlarının böylelikle iki milyar Euroya çıkağını duyurdu.

G7 ülkelerinin Dışişleri Bakanları Zirvesi’nde Rusya-Ukrayna savaşının dışında, Çin’le ilişkiler, Afganistan, Afrika ve Ortadoğu’daki durum ile iklim krizi de ele alındı. "Yediler Grubu" olarak da adlandırılan G7; ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada'dan oluşuyor.

Berlin'de bugün ve yarın düzenlenecek ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katılacağı zirvede Finlandiya’nın NATO üyeliği ile ilgili süreci hızlandırma kararı alınacak. Helsinki yönetimi önceki gün NATO’ya girme kararı almıştı. Rusya, bu duruma sert tepki göstermişti. Öte yandan ABD ve Rusya Savunma Bakanları savaşın başlangıcından bu yana ilk kez görüştü. ABD’li Bakan Lloyd Austin Rus mevkidaşı Sergey Şoygu’ya acil ateşkes çağrısında bulundu.