Batı manipülatif dezenformasyonlarını sürdürüyor. Times gazetesi Rusya’nın Moldova’ya saldıracağını iddia etti. AB enerji bakanları bir araya gelirken Macaristan Rus gazı alabilmek için Ruble hesabı açtığını duyurdu.

Batı medyasının savaş senaryoları devam ediyor: Kışkırtan adımlar

Dış Haberler

Batı medyasında savaşa dair senaryolar yazılmaya devam ediyor. İngiliz basını Rus ordusunun Moldova’ya saldıracağına, savaşın üçüncü ülkelere sıçrayacağını savunurken Moldova yakınlarındaki Rus yanlısı özerk bölge Transdinyester’de de gerilim giderek yükseliyor. Ukrayna ordusunun Rusya'nın yakın gelecekte Moldova'ya saldırabileceğini öne sürdüğü bildirildi. İngiliz Times gazetesinin aktardığına göre Moldova'nın işgali Rusya'nın Ukrayna'nın Odessa kentini batıdan tehdit etmesine yardımcı olacak.

6’NCI YAPTIRIM PAKETİ YOLDA

Ruble ile ödeme şartını kabul etmedikleri için Rusya'nın Polonya ve Bulgaristan'a doğalgaz tedarikini kesmesi sonrası alarma geçen Avrupa Birliği (AB) enerji bakanları toplanıyor. En son 8 Nisan’da 5. yaptırım paketini kabul eden AB, Rusya’dan kömür ithalatını yasaklamıştı. Bu hafta içinde duyurulması beklenen pakette ise, petrol ithalatına yönelik bir tür yasaklama ve birçok bankanın daha SWIFT ödeme sisteminden çıkarılması gibi maddelerin açıklanması bekleniyor.

Bu yeni yaptırımların petrol kısıtlamaları getirmesi bekleniyor ama Macaristan ve Slovakya gibi üyeler bu kararı desteklemiyor.

MACARİSTAN RUBLE HESABI AÇTI

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Özel Kalem Müdürü Gergely Gulyas satın aldıkları Rus gazı için Rusya’nın isteği üstüne ruble ile ödeme yapılması amacıyla, belirlenen Rus bankasında hesap açtıklarını belirtti. Gulyas, Macaristan’ın dışında 9 Avrupa ülkesinin daha Rus gazı için ruble ile ödeme yapabilmek adına Rus bankasında hesap açtığını ancak bunu kamuoyu önünde kabul etmediklerini kaydetti.

Öte yandan Rusya’da iki patlama meydana geldi. Rus medyası Streletskoe ve Tomarovka bölgesinde büyük bir patlama olduğunu bildirdi, Belgorod’a yakın bir binadan duman ve alevler yükseldiği görüldü. Rusya’nın Belgorod Bölgesi Valisi Vyacheslav Gladkov, bölgede iki güçlü patlama meydana geldiğini açıkladı. Vali, sadece bir sakinin hafif yaralandığını ancak hayatının tehlikede olmadığını ve yedi evin hasar gördüğünü söyledi. Gladkov, "Bakanlığa ait bölgede bir yangın çıktı. Şantiyede tüm operasyonel hizmetler çalışıyor ve güvenliği sağlamak için tüm gerekli önlemler alınıyor" dedi. Kiev yönetiminden konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

NÜKLEER TEHDİT KÜÇÜMSENMEMELİ

Savaşın 9 Mayıs’ta sona ereceğine dair Batı medyasında yazılan senaryolara yanıt veren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Askerlerimiz eylemlerini Zafer Günü dahil herhangi bir tarihe göre yapay bir biçimde ayarlamayacaklar. Biz, 9 Mayıs’taki Zafer Bayramı’nı her zamanki gibi büyük bir ciddiyetle kutlayacağız. Bizim için önemli olan sivil ve askeri riskleri en aza indirmek” diye konuştu. Lavrov, nükleer savaştan kaçındıklarını ancak bu riski küçümsemediğini de söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı, "Kiev’in Rusya ile barış görüşmelerini sabote ettiğini" savundu.