Batı Türkiye’nin Afganistan’a gitmesinden memnun

Politika Servisi

ABD ve Türkiye NATO birliklerinin Afganistan’dan çekilmesi sonrasında Türkiye’nin Kabil Havalimanı’nın güvenliğini sağlaması konusunda uzlaştı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Kabil Havalimanı’nın güvenliğini sağlama konusunda verdiği taahhütten memnuniyet duyduklarını açıkladı.

Sullivan ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pazartesi günkü NATO Zirvesi sırasında yaptıkları görüşmede Afganistan konusunu ele aldıklarını söyledi. ABD’li yetkili, Erdoğan’ın bu konuda ABD’den belirli konularda destek istediğini, Biden’ın ise bu desteği vermeye hazır olduğunu söylediğini belirtti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer ile Perşembe günü bir araya geldi. Kramp-Karrenbauer görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “İster Türkiye ister Almanya olsun başka birçok ülke de 20 yıldan beri Afganistan’da mücadele ediyor. Baktığımızda birçok insanımızı kaybettik” dedi.

Türkiye’nin Afganistan’da daha önemli bir rol üstlenecek olmasına “müteşekkir” olduklarını belirten Alman Bakan, “Türkiye burada önemli bir rol üstlenmeye hazır olduğu için müteşekkirim. Bunun sadece Türkiye’nin görevi olmayacağı konusunda ve burada ittifakın ve müttefiklerin desteğinin gerektiği noktasında da aynı görüşü paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.