Mayıs ayı ekonomi verilerini değerlendiren CHP’li Yeşil ödenmediği için takibe düşen kredi miktarının 150 milyar lirayı geçtiğine değindi

‘Batık krediler arşa değdi’

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Nihat Yeşil, yaptığı basın açıklamasıyla Mayıs ayı ekonomik verilerini değerlendirdi. Ödenmediği için kanuni takibe düşen kredi miktarının Mayıs sonu itibariyle 150 milyar lirayı geçtiğine dikkat çeken Nihat Yeşil, batık kredilerin son beş yıl içerisinde sistemli bir şekilde arttığını ifade ederek “Batık krediler arşa değdi” dedi.

KOBİLER KAN AĞLIYOR

Küçük Orta Büyüklükte İşletmelerin (KOBİ) kredi borçlarının Mart ayından Nisan ayına kadar yüzde 14.4 artmasını değerlendiren Yeşil: “İşletmelerimiz kendilerini dahi çevirecek durumda değil. Nisan ayında toplam 758.2 milyar liralık bir kredi borcuna ulaşmış durumdalar. Döviz fiyatları yükseldiği için ithal ara malların tedariki konusunda sıkıntı çekiyorlar. Üstelik takibe düşen kredi borçları da 61 milyar lira’yı geçti” dedi.

Yurttaşların bankalara olan kredi borçlarının 29 Mayıs itibariyle 655 milyar lirayı geçtiğini belirten Nihat Yeşil sözlerini şöyle bitirdi: “Salgın süresince gelirini kaybeden yurttaşların sorunlarına çözüm bulmak yerine, onları daha da borçlandırarak günü kurtarmaya çalışıyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde hükümetler çözüm paketi diye kredi teşvikinde bulunmazlar. Sanki bu krediler geri ödenmeyecekmiş gibi vatandaşı kredi çeksin diye baştan çıkartmaya kalkıyorlar. Üstelik daha da acı olanı Türkiye Varlık Fonu diye bir fon kurdular, birçok iktisadi kurumu ve kamuya ait işletmeyi bu fonun içine doldurdular. Ne bir denetleyen var, ne de işlerin nasıl yürüdüğünü anlatan. Günü kurtarmak için yurttaşlarımızı borçlandıranlar, yarın iyice sıkıştıklarında bu ne olduğu belirsiz fonun içerisindeki milli değerlerimizin elden çıkartılarak bu borçların ödenmesini sağlamayı aklından bile geçirmesinler.”