Batıkent’te artan taciz ve saldırı olaylarına göz yumuluyor, bu suçları önlemeye çalışan gençler can veriyor. Son olarak Haydar Can Kılıçdoğan katledildi. Batıkent halkı: Karanlığa bir can daha vermeyeceğiz!

Batıkent halkı: Karanlığa bir can daha vermeyeceğiz

HABER MERKEZİ

Ankara’da 3 gün önce iki kız çocuğuna yönelik tacizi engellemeye çalışırken tacizciler tarafından bıçaklanan 28 yaşındaki Haydar Can Kılıçdoğan, tedavi gördüğü hastanede dün yaşamını yitirdi.

Olay Yenimahalle ilçesine bağlı Batıkent semtindeki bir kafede, 31 Ekim’de meydana geldi. İddiaya göre, kafede doğum günü kutlayan 13 yaşlarında iki kız çocuğu, iki erkeğin sözlü ve fiziksel tacizine maruz kaldı. Çocuklar, Haydar Can Kılıçdoğan’dan yardım istedi. Kılıçdoğan tacizcileri uyardı, ardından kavga çıktı. Kavga sırasında Mert T. ve Yunus H. adlı tacizciler tarafından 6 yerinden bıçaklanarak ağır yaralanan Kılıçdoğan, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındı.


Hastanede iki gün yaşam mücadelesi veren Kılıçdoğan, dün sabaha karşı yaşamını yitirdi. Olay sırasında bölgedeki bekçiler tarafından yakalanarak gözaltına alınan Mert T. ve Yunus H., çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Tacizcilerin madde bağımlısı olduğu iddia edildi. Olayın tanıkları, Batıkent Meydanı’nda kadınların madde bağımlıları tarafından sık sık taciz edildiğini, konuyla ilgili Emniyet’e yapılan şikâyetlerden sonuç alınamadığını söyledi.

TÜMTİS: LANETLİYORUZ!

Yaşamını yitiren Haydar Can Kılıçdoğan, SOL Parti üyesi ve Tüm Taşıma İşçileri Sendikası’nın (TÜMTİS) eski Ankara Şube Başkanı Nurettin Kılıçdoğan’ın oğluydu. Kılıçdoğan’ın da aralarında olduğu 14 sendikacı, 2017 yılında sendikal faaliyetleri nedeniyle 1,5 yıldan 6,5 yıla kadar değişen hapis cezalarına çarptırılmıştı. Sendikacıların, bir patronun şikâyeti üzerine ‘üye sayısını çoğaltarak çıkar elde etmek’, ‘örgüt kurarak işverene baskı uygulamak’ gibi suçlamalarla hapse atılması büyük tepki toplamıştı.

TÜMTİS’ten yapılan açıklamada, “Acımız büyük ve derindir. Bu alçakça cinayeti kınıyor ve lanetliyoruz. Mücadele arkadaşımız Nurettin Kılıçdoğan ve kıymetli eşi Songül Kılıçdoğan başta olmak üzere, tüm ailesinin ve yakınlarının acısını paylaşıyor, başsağlığı ve sabır diliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

EYLEM ÇAĞRISI

Haydar Can Kılıçdoğan, bugün saat 12.00’de Batıkent Cemevi’nde düzenlenecek cenaze töreninin ardından son yolculuğuna uğurlanacak.Ardından Batıkent halkı, bu akşam eylem yaparak Haydar Can Kılıçdoğan’ın tacizciler tarafından katledilmesini protesto edecek.

Eylem için yapılan çağrıda son yıllarda Batıkent’in çeşitli bölgelerinde saldırı, cinsel taciz ve yaralama vakalarının arttığına dikkat çekildi. Açıklamada, şöyle dendi:

“Özellikle Meydan AVM ve Ali Dinçer Parkı çevresinde kümelenen yozlaşmış, çeteleşmiş ilişkiler şimdiye kadar semtimizin üç genç insanını aramızdan ayırdı. Sonuncu kaybımız 2 genç kadının uğradığı cinsel tacizi engellemeye çalışırken tacizci ve saldırgan iki kişinin bıçak darbeleriyle kaybettiğimiz Haydar Can oldu. Bir can daha vermeyeceğiz! Gençlerimizi, kadın arkadaşlarımızı, komşularımızı tehdit eden bu karanlık, yozlaşmış, aşağılık çetelere geçit vermeyeceğiz. Sokaklarımızda palazlanan ve canlarımızı aramızdan alan bu karanlığı semtimizden söküp atacağız.”

Batıkentliler tüm yurttaşları bu akşam saat 19.00’da Murat Karayalçın Kent Meydanı’nda bir araya gelmeye ve hesap sormaya çağırdı.

***

Kalbinden bıçaklayıp kaçtılar

Haydar Can Kılıçdoğan’ın çocukluk arkadaşı Kadir Güreşir, olayı şu sözlerle anlattı:

“Arkadaşım evine doğru giderken 2 kız çocuğu kafede doğum günlerini kutlarken yanına gelip, sarkıntıya uğradıklarını söyleyerek yardım istiyor. Arkadaşım ‘Ayıp değil mi, niye böyle yapıyorsunuz’ derken 2 kişi bıçakla saldırmaya başlıyorlar. Çocuklar daha sonra kaçtı, biz bir şey yapamadık. Kalbine ve böbreğine aldığı bıçak darbesi ile yere yığılıp kalıyor. Hastanede bu sabah hayatını kaybetti. Yani tacizcileri engellemek isterken, tacizci kurbanı oldu.”

Kılıçdoğan’ın ismini vermek istemeyen dayısı ise “Haydar Can, tanımadığı insanlara yardım ederken canından oldu. Kızların aileleri yanımıza gelerek acımızı paylaştı” diye konuştu.