Bavul Cafe, Berlin'de açıldı

DERYA AYDOĞAN / BERLİN

Türkiye ve Almanya arasında köprü olmayı hedefleyen Bavul Kunst und Kultur Cafe, Berlin'de açıldı. Adını 2015'te Türkiye'de yayımlanmaya başlayan sokak ve edebiyat dergisi Bavul'dan alan Bavul Cafe'nin açılışına BirGün ve Bavul yazarı Barış İnce ve Bavul Dergi Yayın Yönetmeni Önder Abay, Gazeteci-yazar Erk Acarer, Gazeteci Derya Aydoğan, Karikatürist Serkan Altuniğne, BirGün Kitap editörü Doğuş Sarpkaya, çeşitli dernek, vakıf, siyasi parti temsilcileri ve yüzlerce Berlinli katıldı.

Patronsuz bir cafe

Bavul, özellikle birinci kuşak göçmenlerin çocuklarını anlatması bakımından ayrı bir anlam ifade ediyor. Henüz yerleşmeye karar verememiş birinci kuşak, çocuklarını bazen Türkiye’de akrabalarının yanına bırakıp, bazen Almanya’ya getirdiklerinden bavul gibi oradan oraya taşındıklarından, ‘Koffer Generation‘‘ (Bavul Kuşağı) olarak tanımlanır.

Türkiye’de ortaya çıkan Bavul Dergi, altmış yılı aşkın göçmenlik yaşamının birikimiyle bütünleşen yayın çizgisiyle kültür, sanat ve diğer etkinliklerin sergilendiği bu buluşma mekanına adını verdi. Patronsuz gazete BirGün ve Bavul Dergi deneyimlerinin, şimdi de dostluk, dayanışma kollektif bir çabayla oluşturulan patronsuz cafede vücut bulması bekleniyor.

BirGün bir ağdır

bavul-cafe-berlin-de-acildi-619604-1.

Yayınlanmaya başladığı günden bugüne Türkiye'de önemli bir okur elde eden ve yazarlarıyla, içerikleriyle fark yaratan Bavul derginin kurucularından Barış İnce yaptığı açılış konuşmasında, derginin kuruluş dönemini ve yıllar içinde BirGün gazetesi ile yollarının birleşmesini anlattı. İnce BirGün gazetesinin Almanya'da yayımlanması konusunda da adımlar atıldığını söyledi.

İnce, "BirGün bir ağdır, BirGün bir ormandır, Bavul dergisiyle, kafesiyle, BirGün’lük Festivali ve gazetecilik eğitimleri, seminerleri ile herkese nefes aldıracak bir ağdır" dedi. Bavul derginin kurucularından Önder Abay ise yaptığı açılış konuşmasında Bavul Cafe'nin açılmasından dolayı duyduğu heyecanı anlattı ve 'Tarlabaşı'nda bir sokakta ortaya çıkan bir fikirdi Bavul dergi. Şimdi Berlin'deyiz. Burada olmak, bu adımları görmek çok güzel' dedi. Açılış konuşmalarının ardından program, müzik dinletileri ile devam etti.

Eylül programı dopdolu

bavul-cafe-berlin-de-acildi-619605-1.

Bavul Cafe'de Eylül ayında gerçekleşecek etkinlikler açıklandı. Sonbaharın ilk günlerinde gerçekleşecek etkinliklerden bazıları şöyle; 13 Eylül'de gazeteci Erk Acarer, Suriye- Ortadoğu izlenimleri ve IŞİD konusunda konuşacak. 14 Eylül'de usta sanatçı Tarık Akan, vefatının 3. yılında özel bir gösterimle anılacak. 20 Eylül'de ise Almanya'da yayımlandığında büyük ilgi gören Generation Koffer kitabının yazarı Gülçin Wilhelm, Derya Aydoğan'ın sorularını yanıtlayacak. Birbirinden farklı pek çok alanda verilecek olan atölyelerin duyurusu ise yakın zamanda Bavul Cafe'nin sosyal medya hesaplarından duyurulacak.