Almanya Bavyera Eyalet Meclisi’nde NSU cinayetlerini soruşturmak için kurulacak komisyonla ilgili BirGün’ün sorularını yanıtlayan Eyalet Meclisi Milletvekili Cemal Bozoğlu, “Şu anda hükümet partileri ile bir soru kataloğu üzerinde anlaştık. 19 Mayıs günü meclis gündemine gelerek kabul edilecek. Ve jet hızıyla görevine başlayacak” dedi. Bozoğlu, “1999-2009 yılları arasında gerçekleşen başka saldırıların da sorumlularının gene bu suç ağına sayılması gerektiği kanaatindeyiz” ifadelerini kullandı.

Bavyera Eyalet Meclisi Milletvekili Cemal Bozoğlu: NSU cinayetleri jet hızıyla araştırılacak

BirGün / Almanya

Almanya Bavyera Eyalet Meclisi ikinci kez NSU cinayetlerini soruşturmak üzere bir araştırma komisyonu kuruyor.

19 Mayıs'ta meclis gündemine gelerek çalışması onaylanacak komisyon çalışmalarına jet hızıyla başlayacak. Komisyonun kurulmasında büyük emeği olan Bavyera Eyalet Meclisi Milletvekili Cemal Bozoğlu süreçle ilgili BirGün'ün sorularını yanıtladı.

Neden ikinci NSU soruşturma komisyonu talep ediyorsunuz?

NSU suikastlarının yarısı yani beş kişi Bavyera eyaletinde gerçekleşti. Bunun dışında ilk olan NSU bombalı saldırı 1999 yılında gene Nürnberg şehrinde gerçekleşti. Bu konuda polis soruşturmaları, mahkeme hep bu eyalette görev yaptı. Bavyera Eyalet Meclisi NSU'nun ortaya çıkmasının hemen arkasından kurduğu araştırma komisyonu 7 ay görev yaptıktan sonra seçimler yaklaştığı için çalışmalarını sonlandırmak zorunda kaldı ve seçimlerden sonra ikinci komisyon kurulması tavsiyesinde bulundu. Mahkeme sürecinin araya girmesi nedeniyle bu öneri yerine getirilemedi. Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi süreci daha birçok noktanın aydınlığa çıkarılmasını başaramadı. Biz Yeşiller Partisi Meclis Grubu olarak üç yıllık çalışmanın sonucunda Bavyera eyaletinde ikinci bir meclis araştırma komisyonu kurulmasının zorunlu olduğu kararını verdik. Gerekli olan 5/1 meclis çoğunluğuna ulaşmak için SPD meclis grubu ile görüşmeler yaparak onlarında desteğini aldık. Şu anda hükümet partileri ile bir soru kataloğu üzerinde anlaştık. 19 Mayıs günü meclis gündemine gelerek kabul edilecek. Ve jet hızıyla görevine başlayacak.

“MAHKEME KARARI OKURKEN NAZİLER ALKIŞLADI, MAĞDURLAR AĞLADI”

Hangi konular aydınlatılmayı bekliyor?

Soru kataloğumuz üç ana konuda yoğunlaşıyor.

Birincisi suç ağının üç kişilik çekirdek hücre ve yardım eden beş kişi ile sınırlı olmadığını, en azından kurbanların seçiminde ve yerlerinin belirlenmesinde yerel destek aldıklarını düşünüyoruz. 1999-2009 yılları arasında gerçekleşen başka saldırıların da sorumlularının gene bu suç ağına sayılması gerektiği kanaatindeyiz.

İkincisi Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi NSU kararını okurken Naziler alkışladı, mağdurlar ağladı. Halit Yozgat’ın babasının göz yaşlarını unutamıyorum. Bu kurban yakınlarının şu anda içinde bulundukları ruh hali. Bu durumun aksine tüm suçluların yakalanıp cezalandırılacağı sözü verilmişti ve beklenti sonuna kadar gidilerek olayın tüm yönleri ile aydınlığa kavuşturulacağı idi. Maalesef bu yerine getirilmedi. Biz bu konuda biraz da olsa adaletin yerine getirilmesi için çaba göstermek istiyoruz.

Üçüncü önemli nokta ise açığa çıkarılamamış yapıların ortaya çıkarılması ve güvenlik sistemindeki zaaflar. Kassel valisi Walter Lübcke‘yi öldüren katilin NSU yapılanması ile ilişkili olan kişilerin listesinde adı geçiyordu. Halit Yozgat suikasti aydınlığa kavuşturulmuş olsaydı belki Walter Lübcke ölmeyecekti diyoruz. Bu nedenle geride kalan tüm yapıları açığa çıkarmak yeni göz yaşlarını engellemek için zorunlu bir görev. Bu görevi yerine getirip yardım ve yataklık eden ve bu suçları yeniden işlemeye hazır tüm yapıları açığa çıkarmak için çaba harcayacağız.

“BU ZAFİYETİN NEDENLERİ ARAŞTIRILMAK ZORUNDA”

Devlet nerede görevini tam yapmadı veya yapmıyor?

10 sene bir çete kanlı suikastlar yaptı, bombalar patlattı ve en sonunda intihar rastlantı olarak açığa çıktı. Çok güçlü ve modern güvenlik teşkilatı olan Almanya’da bunun yaşanması herkesi şok etti. Bu zafiyetin nedenleri kesinlikle araştırılmak zorunda. Var olan ve suçlulara götürecek ipuçları dikkate alınmamış ve mağdurların çevresinde suçlu aranmış ve bu insanlara böylece iki sefer zulüm edilmiştir. Gelecekte ortaya çıkma ihtimali olan böyle saldırılara hazır olmak veya bu saldırılar gerçekleşmeden suç yapılarının üzerine gitmek için güvenlik yapısının yeniden dizayn edilmesi gerekmektedir. Bu konuda ne kadar ilerleme gerçekleşti veya eksiklikler neler bunun üzerinde duracağız.