Bavyera Parlamentosu, oy birliği ile NSU Araştırma Komisyonu kararını onayladı

BİRGÜN / ALMANYA

Yeşiller ve Sosyal Demokrat partilerinin ortak çabası ile ile hazırlanan NSU Araştırma komisyonu önergesi mecliste oy birliği ile kabul edildi.

Almanya Bavyera Eyalet Meclisi ikinci kez NSU cinayetlerini soruşturmak üzere kurulan araştırma komisyonu 19 Mayıs'ta meclis gündemine geldi ve çalışmaları onaylandı.

200 soruyu içeren önergenin bu kadar geniş destek alması ön çalışmaların çok iyi yapılmasından kaynaklanıyor. Araştırma komisyonuna CSU 5, Yeşiller Partisi 2, SPD 1, FW 1, FDP 1, AfD 1 milletvekili ile katılacak.

Komisyonda bakanlık temsilcilerinin yanında danışmanlar ve meclis grubu olan partilerin uzman elenemanları da yer alıyor. Mahkeme yetkileri donatılan araştırma komisyonu istediği kişiyi şahit olarak dinleyebilecek geniş yetkilere sahip. Görev alanında bulunan bütün dosyaları ve bilgileri toplama yetkisi var.

İLK TOPLANTI YAPILDI

Mecliste kabulün arkasından iki saat sonra 11 Milletvekilinden oluşan ‘’Araştırma Komisyonu NSU II’’ ilk toplantısını gerçekleştirdi. İlk toplantının gündemi araştırma komisyonunun çalışma sisteminin oluşturulması doğrultusunda oldu. Meclis toplandığı haftalarda her Perşembe saat 14:00'da toplanacak olan komisyon tam gün yapılacak Pazartesi günlerini şahit ve uzman görüşlerin dinlenmesine ayıracak.

Çalışmalarında suç mahallini ziyaretler de düzenleyecek komisyon Münih'te iki ve Nürnberg’de dört saldırı noktaysını ziyaret edip yetkililerden bilgi alacak. İlk saldırıya hedef olan Nürnberg Sonnenschein Lokali'ne ilişkin tüm dosyaların istenmesi ilk toplantıda alınan kararlardan biri oldu. Temmuz ayında gelmesi beklenen dosyalar yaz aylarında zaman kaybedilmeden incelenecek. Tüm araştırmaların yoğun bir çalışma ritmiyle yapılması planlanıyor. Çünkü araştırma komisyonu 2023 Eylül ayında görevini sonlandırıp raporunu sunmak zorunda.