Bavyera seçimleri bitti: Koalisyon başarısızlığı gündemde

Almanya'nın Bavyera eyaletinde, Pazar günü yapılan seçimlerde Hristiyan Sosyal Birlik'in (CSU) yanı sıra Sosyal Demokrat Parti (SPD) de büyük kan kaybı yaşadı. Geçici sonuçlara göre katılım oranının yüzde 72,4 olduğu seçimlerde Yeşiller partisi oylarını önemli oranda artırırken, ırkçı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi de ilk kez eyalet meclisine girdi. Başbakan Angela Merkel’in lideri olduğu Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) kardeş partisi CSU ile Berlin'deki koalisyon ortağı SPD'nin elde ettikleri kötü sonucun Alman koalisyon hükümeti üzerinde olumsuz bir etki yaratacağı da Almanya'da dile getirilen argümanlar arasında.

Sosyal demokratlar kan kaybediyor
Seçimde kaybı en çok gözüken parti ise Sosyal Demokrat Parti(SPD) oldu. Yüzde 10’un üzerinde bir kayıpla oy oranını yüzde 9,7’ye düşürdü. Geçen ay yapılan, Mecklenburg-Vorpommern'deki eyalet seçimlerini Sosyal Demokrat Parti (SPD) kazanmıştı fakat SPD 2011 yılındaki seçimlere oranla yüzde 5.3 oy kaybetmiş, AfD ise ilk kez bu seçimlerle Mecklenburg-Vorpommern'de meclise girmişti. 1998'de yüzde 40.9 alarak iktidara (Yeşiller'le koalisyon kurarak) gelen SPD, son kamuoyu yoklamalarına göre yüzde 20’lere geriledi.

Yeşiller: Hükümet iyice zayıfladı
Sandıktan tarihi bir başarıyla çıkan Yeşiller partisinin Federal Meclis Grubu Eş Başkanı Katrin Göring-Eckardt, seçim sonucunun Berlin hükümeti üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceği mesajını verdi. Göring-Eckardt, "Koalisyon ortaklarının (CDU, CSU ve SPD) zayıf olduklarını ve şimdi daha da zayıfladıklarını düşünüyorum. Bu durumda birbirlerine daha da sıkı sarılacaklardır” yorumunda bulundu. Göring-Eckardt, hükümetin bundan ders çıkarması ve "tutarlı bir politika” izlemesi gerektiğini ifade etti.