Yeşiller Meclis Grubu Bavyera’da 5 kişinin öldürülmesi ve bir lokalin bombalanmasından sorumlu olan ırkçı örgüt NSU konusunda karanlıkta kalan konuların aydınlatılması amacıyla aksiyon planı yürürlüğe koydu.

Bavyeralı Yeşiller, NSU Konusunda ‘aydınlanma atağı’ başlattı

BirGün/ Münih

Bavyera’da 5 kişinin öldürülmesi ve bir lokalin bombalanmasından sorumlu olan ırkçı örgüt NSU (Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü) konusunda karanlıkta kalan konuların aydınlatılması amacıyla Yeşiller Meclis Grubu aksiyon planı yürürlüğe koydu.

72 soruyu kapsayan üç araştırma önergesi sunan Yeşiller Meclis Grubu, özellikle Nürnberg şehrinde yapılan suikast ve saldırıları mercek altına aldı. Bunun yanında Bavyera hükümetinin NSU dosyaları koruma kararını kaldırmayı düşünmesini protesto eden Yeşiller grubu, NSU II. Meclis araştırma komisyonu kararı verilene kadar dosyaları koruma kararının devam etmesi gerektiğini savundu.

“DESTEK AĞI AÇIĞA ÇIKARILMALI”

Gelecek hafta ve aylarda değişik parlamenter inisiyatiflere de başvuracaklarını belirten Yeşiller Meclis Grubunun aşırı sağa karşı strateji geliştirme sorumlusu Cemal Bozoğlu şunları söyledi:

“Şimdiye kadar yapılan girişimlerde ve NSU davasında suçlulara destek ve ilişki ağı açığa kavuşturulamadı. NSU mahkemesi sonuçlandığında kararı Naziler alkışlayarak, mağdur yakınları ise ağlayarak karşıladılar. Destek verenler ağının açığa çıkarılmaması gelecek açısından büyük tehlike oluşturuyor. Gelecekte yapılabilecek saldırılara zemin sağlıyor. Güvenlik teşkilatının eksik kalması ve zafiyetinin nedenleri araştırılarak eksikliklerin giderilmesi gerekiyor aksi takdirde gelecekte daha büyük sorunlar karşımıza çıkacak. Girişimlerimiz parlamento araştırma komisyonundan özel yetkili savcıya kadar uzanacak. Şu anda sivil inisiyatifler ve mağdur yakınları II. Parlamento araştırma komisyonu kurulması için imza topluyorlar. Bavyera İçişleri Bakanlığını bu karar belli olana kadar hiçbir dosyaya dokunmamaya çağırıyoruz.”