Baydemir’e dava hükümete serbest
Osman Baydemir Cemevi’nin açılış törenine katılmıştı. (Fotoğraf: İHA)

Haber Merkezi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin Cemevine yer tahsisi ile ilgili dönemin Belediye Başkanı Osman Baydemir’e dava açılırken, hükümetin "Milli Birlik ve Beraberlik Çalışması" kapsamında bu yıl 8 ilde yeni Cemevi açılacağı belirtildi.

İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişleri, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılındaki işlemleriyle ilgili hazırladığı ön inceleme raporunda, dönemin Belediye Başkanı Osman Baydemir ile 53 belediye meclis üyesi ve encümeninin, belediyeye ait mülklerin kiralanması, iş yerlerinin tahliye edilmesi ve derneklere yer tahsis edilmesini yasal mevzuata uygun bir şekilde yapmadıklarını iddia etti. 2020 yılının aralık ayında tamamlanan soruşturmada başsavcılık, Baydemir ve meclis üyeleri hakkında “görevi kötüye kullanmak” suçlamasıyla 6 aydan 2’şer yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı. MLSA’da yer alan habere göre; iddianamede, Baydemir’in Belediye Meclisi’nin mevzuata aykırı bir şekilde verdiği öne sürülen protokol yapma yetkisine dayanarak Kayapınar ilçesindeki taşınmazın Cemevi olarak kullanılması amacıyla Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’ne 10 yıl süreyle tahsisi için 2012 yılında imzaladığı protokol suç unsuru olarak gösterildi. İddianameyi kabul eden Diyarbakır 13. Asliye Ceza Mahkemesi, 10 Haziran 2022 tarihinde dosya için görevsizlik kararı verdi. Baydemir’in avukatı Reyhan Yalçındağ ve diğer sanık avukatları, dava dosyasında zimmet suçunun maddi ya da manevi unsurlarının gerçekleşmediğini ve görevsizlik kararının yasaya aykırı olduğunu belirterek itiraz etti. Henüz nöbetçi ağır ceza mahkemesine ulaşmayan itirazlarla ile ilgili önümüzdeki günlerde karar çıkması bekleniyor.

Baydemir, ‘’Alevi inancına mensup kardeşlerimin inançlarının gereğini yerine getirebilecekleri bir mabetlerinin olmayışı Diyarbakır’da çok büyük eksikliğin ve haksızlığın da ifadesiydi. Cemevini açmakla biz aslında tarihi bir haksızlığa son verdik. Keşke imkanım olsaydı bir Cemevi değil, birden fazla Cemevi inşa edebilseydik" ifadelerini kullandı.

8 İLDE YENİ CEMEVİ AÇILACAK

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hüseyin Gazi Cemevi’ni ziyaretinin yankıları sürerken İçişleri ile Kültür ve Turizm bakanlıklarının koordinasyonunda yürütülen "Milli Birlik ve Beraberlik Çalışması" kapsamında bu yıl 8 ilde yeni cemevi açılacağı belirtildi. AA’nın haberine göre çalışmalar kapsamında 58 ildeki 1586 cemevi ziyaret edildiği ve cemevlerinin taleplerinin dinlendiği belirtildi.Çalışma kapsamında yeni cemevlerinin açılmasına yönelik taleplerin karşılanması için de harekete geçildiği kaydedildi. Buna göre bu yıl Kütahya, Burdur, Denizli, Bilecik ve Kayseri’de yeni cemevlerinin temeli atılacak. Yapımı tamamlanan Elazığ, Erzurum ve Ankara’nın Altındağ ilçesi Aydıncık Mahallesi’ndeki cemevleri de bu yıl hizmete alınacak. Böylece bu sene 8 yeni cemevi açılacak.