Baydemir: Önce kendi aramızda ittifak kuralım

HDP Urfa milletvekili Osman Baydemir, 2019 seçimleri için ittifak yapıp yapmayacaklarına ilişkin “Öncelikle Kürt partilerin kendi aralarında ittifak olması lazım. Eğer biz, bunu başarırsak Türkiye’nin batı yakasında demokrasi güçleriyle ortaklaşmamızın veya ittifak kurmamızın anlamı olur” dedi.

Barzani ile görüştü
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil’e giden HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan başkanlığındaki heyetin temasları dün de devam etti. Heyet, Mesud Barzani’nin ardından bu kez de Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile bir araya geldi. Baydemir, yetkililerle yaptıkları görüşmelerde son üç, dört yıldır Ortadoğu coğrafyasında yaşanan gelişmeleri ve bu dar boğazdan çıkış yoluna dair önerilerini ilettiklerini söyledi.

‘Kimse masaya oturmaz’ uyarısı
IKBY’ye yakınlığıyla bilinen Rudaw’a açıklamalarda bulunan Baydemir, Kürtlerin ‘ulusal ittifak’ kurması gerektiğini savundu.

Ulusal ittifaktan kasıtlarının tek parti olmadığını vurgulayan Baydemir, şu ifadeleri kullandı; “Hepimiz toplanalım ve ortak bir paydada, Kürt halkının da diğer halklar gibi eşitçe, özgürce, kendi kaderini diğer halklarla beraber tayin edebileceği adil düzenin kurulması için ‘Kürtler dünyadan ne istiyor, Kürtler bölge devletlerden ne istiyor?’ sorusuna ortak yanıt verebilmek. Bölük pörçük olursak kimse bizimle barış masasına oturmaz; ancak Kürt halkının haklı davasında tek vücut olursak ve ortak stratejiyi ortaya koyabilirsek o zaman haklı taleplerimiz kabul görür.”

‘Türk halkına da demokrasi getirir’
Kürt siyasilerin kendi aralarında husumet olduğunu belirten Osman Baydemir, “Eğer Kerkük’e, Efrin’e, Şırnak’a saldırı olabiliyorsa bunun bir sebebi de Kürt siyasilerin kendi aralarındaki ittifaksızlığıdır. Dolayısıyla bu husumetler ortadan kaldırıldığında bu saldırıların da önü kesilmiş olur” dedi.

Baydemir, “Bahsetmiş olduğumuz ittifak aynı zamanda bir korunma zırhıdır. Bir kez daha söylüyorum; Kürtler arası ittifak Türk halkının da demokrasiye ulaşmasının kapısını açar. Bu Fars halkı için de geçerli çünkü Kürt halkının statüsünü kazanması demek, Ortadoğu coğrafyasına barışın gelmesi demek. Kürtler özgür olmadığı müddetçe Ortadoğu’ya demokrasi gelmez” diye konuştu.

‘Ortaklaşmanın yolu’
Baydemir, Türkiye’deki seçimlerde HDP’nin CHP veya HÜDA PAR ile ittifak yapıp yapmayacağına dair soruya ise şu yanıtı verdi; “Öncelikle Kürt partilerin kendi aralarında ittifak olması lazım. Birinci önceliğimiz, Kürt partilerin hatta ve hatta şahsiyetlerin kendi aralarında ittifak kurması. Önceliğimiz, bu olmak durumundadır. Bunu başarmak zorundayız. Eğer biz bunu başarırsak Türkiye’nin batı yakasında demokrasi güçleriyle ortaklaşmamızın veya ittifak kurmamızın bir anlamı olur. Eğer biz, kendi içimizde ittifakı kurmazsak, bunu başaramazsak diğer güçlerle yapacağımız ittifakın da kapı açma imkânı çok zayıf olur.”