İzmir’in Bayındır ilçesine bağlı Sarıyurt ve Kızıloba köylüleri bölgede açılmak istenen maden ocağına karşı eylem yaparak ÇED toplantısını yaptırmadılar.

Bayındır’da köylüler ÇED’e karşı birleşti

BİRGÜN İZMİR

İzmir’in Bayındır ilçesine bağlı Sarıyurt ve Kızıloba köylüleri bölgede açılmak istenen maden ocağına karşı eylem yaptı. Bölgede açılmak istenen nikel madeni için yapılacak ÇED toplantısı için bir araya gelen köylüler hazırladıkları dövizlerle bölgedeki yaşam alanlarına sahip çıkacaklarını söylediler.

Sarıyurt köy meydanında toplanan vatandaşlar taşıdıkları dövizlerle toprak, hava ve sularının kirleneceğine, gençlerinin geleceklerinin yok olacağına, yaban hayatı koruma bölgesindeki madenin ve patlamaların koruma altında olan ve çoğaltma programında olan karacaları kaçırdığına dikkat çektiler.

bayindir-da-koyluler-ced-e-karsi-birlesti-756290-1.

Köylüler adına konuşan Kızıloba köy muhtarı Mehmet Gelir ve Sarıyurt köy muhtarı Tacettin Çakırcan, adını değiştirip el değiştirerek genişleme ÇED sürecini tekrar başlatan CVK şirketi ile mücadelelerinin 11 yıldır sürdüğünü, kirlenecek yer altı sularının ekinlerini, yaşamlarını, gençlerinin geleceklerini tehdit ettiğini söylediler.

Köylüler adına konuşan muhtarlar bu ÇED toplantısına bilgilenmek için gelmediklerini, madenin kendilerine zararını yeteri kadar bildiklerini, bu toplantıyı yaptırmamak için geldiklerini söylediler.

bayindir-da-koyluler-ced-e-karsi-birlesti-756286-1.

TOPLANTI YAPILAMADI

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri de bilgilendirme toplantısına gelmediler. Siteye konulan bir yazı ile güvenlik gerekçesi ile toplantının iptal edildiği bildirildi. Köy halkı da toplantının yapılmadığını tutanak altına alıp, toplantının önümüzdeki tarihlerde yinelenmesi durumunda tekrar buluşmak için çağrı yapıldı.

bayindir-da-koyluler-ced-e-karsi-birlesti-756287-1.

bayindir-da-koyluler-ced-e-karsi-birlesti-756289-1.