İzmir’in Bayındır ilçesinde Kum-Çakıl Ocağı ve Yıkama Eleme Tesisi projesi kurulması için çalışmalara başlandı. Şirketin sahibi Serdar Şarlan’ın, AKP’li Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen’in ilçe başkanlığı döneminde yönetimde olması ise dikkat çekti.

Bayındır’da tarım arazisine kum-çakıl ocağı

AYCAN KARADAĞ

Küçük Menderes havzasının zengin toprakları içerisinde yer alan çiçeğin başkenti İzmir’in Bayındır ilçesi büyük bir tehlikeyle karşı karşıya.

Serdal Şarlan’ın sahip olduğu Seryapı şirketi, Bayındır’da tarım arazileri ve Menderes Nehri’nin hemen yanına Kum-Çakıl Ocağı ve Yıkama Eleme Tesis’i projesi kurulması için çalışmalara başladı. Şirketin sahibi Şarlan’ın, AKP’li Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen’in 2014 yılında ilçe başkanlığı döneminde yönetimde olması dikkat çekti.

ÇED süreci başlayan projenin dosyasında, yıllık 18.750 metrekare küp (30.000 ton/yıl) kapasite ile kum-çakıl ocağı işletmeciliği ve yıkama-eleme tesisinin faaliyette bulunmasının planlandığı belirtildi. Aynı zamanda alanın 800 metre mesafede Fatih mahallesine ait konut, 885 metre mesafede Fatih Mahallesine ait iki adet konut, 1,4 kilometre mesafede Turgutlu mahallesi yer alırken, proje alanına 7 km mesafe uzaklıkta ise Bayındır ilçe merkezi bulunuyor.

Dosyada, proje alanının 220 metre kuzeyinde Küçükmenderes Nehri yer alırken, proje alanın yakın çevresinde arazilerde düz topografyalarda tarım arazileri gözlenmediği belirtildi. Aynı zamanda faaliyet yapılacak alanın bulunduğu bölgede ise Akdeniz fitocoğrafik bölge elemanlarına rastlandığı belirtildi.