Bu yıl 12’incisi düzenlenen Baykal Saran Yılın Tiyatro Sanatçısı Ödülü, ‘Bankta İki Kişi’ adlı tiyatro oyunundaki performansıyla İsmet Numanoğlu’na verildi. Numanoğlu, ödülünü Akün Sahnesi’ndeki özel temsil sonrası teslim aldı.

Baykal Saran Tiyatro Ödülü İsmet Numanoğlu’nun oldu

Türkiye’nin yetiştirdiği tiyatro sanatçılarından Baykal Saran’ın anısına düzenlenen 2017-2018 Baykal Saran Tiyatro Sanatçısı Ödülü’nün bu yılki sahibi belli oldu. 12. kez düzenlenen ödül, ‘Bankta İki Kişi’ adlı tiyatro oyunundaki performansıyla Ankara Devlet Tiyatrosu Sanatçısı İsmet Numanoğlu’na verildi.

Yıllarını sanata ve tiyatroya adayan usta oyuncu, Ankara Devlet Tiyatrosu Akün Sahnesi’nde 22 Ekim Pazartesi günü düzenlenen özel temsilin ardından gerçekleşen törenle ödülünü teslim aldı. Törene, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile birlikte seçici kurul üyeleri Devlet Tiyatroları Eski Genel Müdürü Lemi Bilgin, Atilla Sav, Selçuk Yöntem, Rüştü Asyalı’nın yanı sıra pek çok tiyatro seven ve çok sayıda tiyatro oyuncusu katıldı.

“Ödülü alırken başımı okşadığını hissediyorum”

Tören sonrasında duygularını paylaşan Numanoğlu, “Bugüne kadar birçok tiyatro oyununda yer aldım ve çok defa seyirci karşısına çıktım fakat bu kadar heyecanlandığım bir gece yaşamadım. Baykal Saran, Türk tiyatrosu için çok emek vermiş, yıllarını tiyatro için adamış gerçek bir duayen. Kendisi ile ilk olarak 1996 yılında Kuva-yi Milliye oyunu sırasında tanışmıştım. Tiyatroyu Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde öğrenmeye çalışırken Baykal Saran ile aynı kulisi paylaşmanın onurunu yaşadım. Şimdi de onun adına verilen ödülü alırken başımı okşadığını hissediyorum. Beni bu ödüle değer gören herkese teşekkürler ederim. Bu vesileyle ‘Bankta İki Kişi’ adlı tiyatro oyununda birlikte sahne aldığım tüm ekip arkadaşlarıma ve yönetmenime de ayrıca teşekkür ederim” dedi.

Baykal Saran hakkında

Sanatçı-rejisör Baykal Saran; 1937 yılında Sarıkamış’ta doğdu. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden 1960 yılında mezun oldu. 1958- 1960 yılları arasında Adana Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda sanatçı olarak görev aldıktan sonra, 1961 yılında Devlet Tiyatroları ailesine katıldı.

baykal-saran-tiyatro-odulu-ismet-numanoglu-nun-oldu-523985-1.

49 oyunda oyunculuk ve 6 oyunda rejisörlük görevi üstlenen Baykal Saran’ın oynayıp yönettiği oyunların bazıları şunlardır: Altın Kuş, Oyuncakçı Dede, Genç Osman, Köroğlu, Suavi Efendi, Aşk ve Barış, Kocaoğlan, Don Juan, Andorra, Vişne Bahçesi, Julius Caesar, Liliom, Tohum ve Toprak (Alemdar Paşa), Savunma, Yabanlar, Ayakta Durmak İstiyorum, Bir Bebek Evi (Nora), Göktaşı, Bütün Gün Ağaçlarda, Ölen Hangisi, Sokrates’in Savunması, Yeryüzü Cenneti, Kaşıkçılar, Çark, Gömü, Çığ, Küçük Tilkiler, Fatih, Bir Tavsiye Mektubu, Maymun Davası, Yunus Emre, Lodos, Koca Sinan, Erkek Satı, Eski Toprak, Yaban Ördeği, Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe, Altıngöl, Acılı Toprak, Hüzzam, Akümülatörlü Radyo, Sokollu, Fil Adam, Soruşturma, Kız Doğdu, Bir Adam Yaratmak, Gürültülü Patırtılı Bir Hikaye, Kuvayi Milliye Kurtuluş Savaşı Destanı, Liola, Ziyaretçi, Son Aylar, Deli Emine, Altona Mahpusları.

1985-1987 yılları arasında Ankara Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü, 1990-1992 ve 1995-1998 yılları arasında Sanat Yönetim Kurulu Sanatçı Temsilciliği görevlerinde de bulunan Baykal Saran Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçısıydı.