Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Bayraklı rezerv alanında yapılan satışlar, deprem mağdurlarının kredi sorunları ve emsal artışları hakkında bilgi vererek, depremzedelerin haklarını savunacaklarını söyledi.

Bayraklı için adalet çağrısı
Fotoğraf: BirGün

BirGün EGE

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, rezerv alanda yapılan satışlar, depremzedelerin sorunları ve emsal artışı ile ilgili açıklama yaparak, Bayraklı için adalet çağrısında bulundu.

Sandal “Rezerv alanda TOKİ arsa satıyor dedik. Önce böyle bir satış yok dediler, sonra satışın mevzuata uygun olduğunu söyleyerek satışı kabul ettiler. Bir işin mevzuata uygun olması, akla ve vicdana da uygun olduğu anlamına gelmez. Bu açıdan doğru bir işlem yapılmamıştır. Depremzedenin hakkını 6-7 daire parasına ‘tanıdıklarına’ sattılar. Bugün yarın iki büyük satış daha var. Toplam değeri 205 milyon lira. Ticarete asla karşı değiliz ancak bu paralar depremzedenin sorunlarını çözmek için kullanılmıyor. Bu nedenle susamayız. Mağdurların hakkını korumak zorundayız. Depremde mağdur olmuş yurttaşlarımıza kamu eliyle konut yapıp, satmak ile Kızılay'ın depremzedeye çadır satması arasında fark yok” dedi. Rezerv alanda 40 dönümlük bir arazinin takas yöntemiyle OYAK’a verildiğini belirten Sandal, “Orman Bakanlığı’ndan TOKİ'ye geçiyor. TOKİ Maliye'ye devrediyor. Maliye takasa gidiyor. Kimin malı nereye gidiyor? Açıklayın, hangi şartlarda hangi koşullarda verdiniz? OYAK oradaki konutları vatandaş için mi yapacak? Başka bir iş için mi kullanacak? Bayraklı, TOKİ'nin bilançosunu düzeltebileceği bir saha değil. Bayraklı herkese, her şeye rağmen İzmir'in kalbi olmaya devam edecek. Türkiye'nin incisi olacak. Ne engeller çıkarırsanız çıkarın, bu kent kendi küllerinden doğma kudretini içerisinde taşıyor. Depremzede yurttaşlarımız evlerini aldıktan sonra geri kalan yerlerin kime satıldığını tek tek açıklayacağız. Böyle bir işe giren varsa bugünden tezi yok geri dönsün. O hakkı kimseye yedirmeyeceğiz” diye konuştu.

“DEPREMZEDELERİ UNUTTULAR”

Bayraklı Depremi ile Elazığ Depremi sonrası merkezi hükümet tarafından yapılan yatırımları karşılaştıran Sandal, şunları söyledi: “Ne yazık ki Bayraklı’yı unuttular. Elazığ'a yaptınız, temel haklarıdır. Burada bir şey yok. Bizim can kaybımız 117. Elazığ'daki can kaybımız 41. Yıkılan bina sayılarımız aynı. Elazığ’da orta ve az hasarlılar da ağır hasarlı sayıldı, biz bundan da mahrum bırakıldık. Deprem sonrası bize 30-35 milyon lira devlet yatırımı yapılmışken, Elazığ’a 560 milyon lira kaynak aktarıldı. Nerede adalet? 5 okulumuz deprem nedeniyle yıkıldı. 2 yılı aşkın süredir ikisinin inşaatı devam ediyor. 3'üne çivi çakılmamış. Bu mudur? Kentsel dönüşüm için rezerv alandan yer istedik. Cevap, sıfır. Kredi ne oldu? Depremzedeye verilen 0.89 15 yıl. Müteahhide verilen 0.69 15 yıl. Bu hak mıdır.”