Bayram hareketliliği vaka sayısını artırdı

HABER MERKEZİ

Bayram tatilinde, bugüne kadarki en yoğun iç pazar hareketliliğinin yaşandığı 2019 yılının rekoru kırıldı. 9 günlük tatilde ülke genelinde 10 milyonun üzerinde kişi şehirlerarası seyahat etti, 50’den fazla ülkeden turist geldi. Yalnızca Antalya’ya dış hatlardan 3 bin 134, iç hatlardan 684 uçuş gerçekleşti. Sahiller, oteller, mesire yerleri doldu taştı. Bu hareketlilik turizmcileri memnun etti; ancak koronavirüs vakalarında son günlerde yaşanan hızlı artışta etkili oldu.

BAYRAMDA BİRDEN AÇILDIK

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, DHA'ya yaptığı açıklamada, “1,5 yıldır evdeyiz, çok bunaldık; tatile çıkma, akrabalarımızı görme hissiyatından dolayı bayramda birden açıldık. Kurallara da uyulmadı. Bu artışı bekliyorduk açıkçası. Bundan sonra da artışın devam edeceğini düşünüyorum” dedi.

Vaka sayıları arttıkça pozitif kişilerle karşılaşma olasılığının da arttığına dikkat çeken Özkan, “Ben henüz vaka sayılarında zirvenin son noktasına ulaşmadığımızı düşünüyorum. Kurallara uymamaya devam edersek ve aşı olmazsak bu yükseliş devam eder. Daha çok vaka oldukça, daha çok kişi ile temas edince hızlı bir artış görebiliriz, gidişat öyle görünüyor” diye konuştu.

bayram-hareketliligi-vaka-sayisini-artirdi-903406-1.
Prof. Dr. Seçil Özkan - Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi

Aşının önemini vurgulayan Prof. Dr. Özkan, “Aşı, o damlacığın size gelmesini engellemez. Bunu engelleyen maske ve mesafedir. O damlacık size ulaştıktan sonra hastaneye yatma ve ölme olasılığınızı azaltır. Aşılılarda hastaneye yatma ve ölüm olasılığı 10 kat daha düşük” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, ülkede 22 milyondan fazla kişi halen ilk doz aşısını yaptırmış değil. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün sabah Twitter’dan yaptığı paylaşımda, 26 Temmuz günü toplam 1 milyon 367 bin 872 doz aşı uygulandığını belirterek, “İlk doz aşısını henüz yaptırmayanların sayısı 22 milyon 344 bin 407’e indi” dedi. Koca ayrıca, Maraş ve Adıyaman’ın çok yüksek riskli il kategorisinden (kırmızı) yüksek riskli il kategorisine (turuncu) geçtiğini duyurdu.