9 günlük bayram tatilinde 8,55 seviyelerinden işlem gören dolar/TL, piyasaların açılmasıyla birlikte yükselişe geçti ve 8,62’yi gördü.

Bayram tatili ardından Dolar yeni haftaya yükselişle başladı

9 günlük Kurban Bayramı tatilinin ardından yurt içi piyasalar yeniden işleme açıldı. Tatil boyunca 8,55 seviyelerinde işlem gören dolar/TL, piyasaların açılmasıyla birlikte yükselişe geldi.

Saat 9:45 itibariyle dolar 8,62 seviyesinden işlem görüyor.

Tatil boyunca 10,08 TL civarında işlem gören avro ise yeni haftaya 10,14 TL’ye yükselerek başladı.

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalarda ise Asya borsaları, eğitim ve gayrimenkul sektörlerine yönelik yeni düzenlemelerin Çin hisse senetlerini düşürmesi ve ABD şirketlerinin açıkladığı bilançoların gelişmekte olan piyasalardaki fonları Wall Street'e çekmesiyle, yedi ayın dip seviyesine geriledi. Çin eğitim ve gayrimenkul sektörlerinin, hükümet kurallarının sıkılaştırılacağı endişesiyle ağır darbe almasıyla, Çin lokomotif hisseleri yüzde 2,4 düşüşle 10 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Bu düşüş nedeniyle Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1,4 düşüşle ocak başından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi ise yüzde 1,4 yükseldi ancak yedi haftanın dip seviyesine yakın seyretmeye devam etti.

PETROL

Petrol fiyatları, COVID-19'un varyantlarının yayılması ve Çin'deki sellerin yakıt talebini düşüreceği endişesiyle geriledi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0,6 düşüşle 73,66 dolara geriledi.

ALTIN

Altın fiyatları, ABD tahvil getirilerindeki gerilemenin ve Delta varyantı vakalarındaki artış endişelerinin etkisiyle hafif yükselirken, yatırımcılar Fed'in bu haftaki para politikası toplantısını bekliyorlar. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0,3 artışla 1.806 dolara yükseldi.

KRİPTO PARADA YÜKSELİŞ

Başta Bitcoin olmak üzere kriptoparalarda güçlü yukarı hareket devam ediyor. Bitcoin fiyatı Haziran'dan bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkarken, Ethereum da 3 haftanın en yüksek seviyesini gördü. Sabah saatleri itibariyle, Bitcoin yüzde 11,65 artışla 38.475 dolar, yüzde 7,57 yükselişle Ethereum 2.336 dolar ve Dogecoin yüzde 14,57 artışla 0,2275 dolar seviyesinden işlem görüyor.