Bayramda İstanbul’dan uzaklaşmak istemeyenler için Karadeniz’in batı kapısı Şile tercih edilebilir. Trakya’da İğneada, Antalya’da Kaş, Hatay’da Vakıflı Köyü, Batman’da Hasankeyf, Karadeniz’de Çamlıhemşin doğa tutkunları için en iyi seçenekler

Bayramda doğada olmak isteyenler için 11 öneri

Yunis Alaçam

Bayram tatili için sayılı günler kaldı. Bayramda kaç gün tatil olacağı netleşmedi. Ancak öğretmenler 28, 29 ve 30 Haziran tarihlerinde de izinli sayılacak ve böylelikle 9 gün izin yapmış olacak. Bayramı aile ile geçirmek bizde gelenektir. Ancak aile dışında doğada vakit geçirmek isteyenlere 11 öneri hazırladık:

bayramda-dogada-olmak-isteyenler-icin-11-oneri-306827-1.

İstanbul’da doğal yaşamın adresi Şile
Karadeniz’in batı kapısı denilebilecek Şile, İstanbul’da kent yaşamından bunalanlar ve Marmara Bölgesi’nden gidecekler için en kolay ulaşıma sahip yerlerden biri. Özellikle Ağva’ya doğru giderseniz, deniz ve dere kenarında dinlenebileceğiniz, doğayla baş başa kalıp denize girebileceğiniz noktalar bulabilirsiniz. Şile’nin köylerinde tarım yapan kadınları ziyaret edebilir, doğal tarım ve köy yaşamı hakkında ilginç bilgiler alabilirsiniz. Ovacık Köyü Kadın Tohum Derneği’nden de kırsal yaşam hakkında bilgi edinebilirsiniz. Dalgakıran’da ve Maşatlık tepesinde gün batımı seyri, filmlere kliplere plato olan Akkaya plajı, Akçakese’de tarihi yapılarını koruyan köy evleri, arıcılık merkezi olan Yeniköy’de boşnak lezzetleri durağınız olabilecek noktalardan.

bayramda-dogada-olmak-isteyenler-icin-11-oneri-306828-1.
Tarih ve doğayı buluşturan Side
Tatilden beklentisi doğa, deniz ve tarihi bir yolculuk olanlar Side’yi çok sevecektir. Hem çok güzel bir denizi ve uzun plajları hem de tamamını gezmesi uzun saatlerinizi alacak bir antik kenti var.

bayramda-dogada-olmak-isteyenler-icin-11-oneri-306831-1.
Caretta Caretta’ların mekânı Kaş
Caretta Caretta’ların yuvası, Akdeniz’in en mükemmel kıyılarından Kaş, son zamanlarda gitgide popülaritesini arttırarak tam bir tatil cenneti haline geldi. Deniz mahsullerine meraklıysanız burada mavi yengecin tadına bakabilirsiniz. Gitmişken Kekova’daki Simena Antik Kenti’ni gezmeyi de unutmayın. Doğada yürüyüş yapabileceğiniz güzel parkurlarını özellikle Likya Yolu’nu kaçırmayın deriz.

Doğa sporları için Fethiye
Doğanın içinde denize ve güneşe doymak için gidilecek daha iyi bir yer yok. Gündüz Ölüdeniz sahillerinde denizin tadını çıkarabilir, yamaç paraşütü yapabilir, akşam da eğlencesi bol sahil mekânlarından birinde keyif yapabilirsiniz. Saklıkent’i görün ve terkedilmiş bir Rum köyü olan Kayaköy’ü keşfetmeye gidin. Oradaki teyzelerin yaptığı meşhur sac böreğini tatmayı da unutmayın sakın.

Sakin bir balıkçı kasabası İğneada
Trakya’nın incisi İğneada ile tanışmalı. Burası Karadeniz kıyısında 22 km’lik sahil şeridi olan bir balıkçı kasabası aslında. Tatilciler güzel ve geniş plajı nedeniyle sıklıkla tercih ediyor burayı, hatta kamp kurmaya gelenler bile var. Alternatif bir tatil arayışındaysanız eğer, İğneada’yı düşünebilirsiniz.

Aile tatillerinin vazgeçilmezi Erdek
Ailece çıkılan tatillerin en ideal adreslerinden biri olan Erdek, Bandırma’ya 40 dakika mesafede. Marmara Bölgesi’nden çok fazla uzaklaşmayı düşünmeyen ve ekonomik tatil arayışında olanlar için önerilir. Sahile birçok kıyısı olan Erdek’te denize girebileceğiniz güzel plajlar var. Biraz daha sakin ve doğayla iç içe bir plaj ortamı isterim derseniz, 15-20 dakika mesafedeki Ocaklar Köyü’nü veya Ocaklar’dan hemen sonra gelen Narlı Köyü’nü tercih edebilirsiniz.


Karadeniz kıyılarını keşfetmek için Amasra
Karadeniz sahillerini keşfetmek isteyenlerin muhakkak uğraması gereken bir yer burası. Batı Karadeniz’de Bartın’ın bir ilçesi olan Amasra, doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra plajlarıyla da ünlü. Burada bol bol balık yiyebilir, Karadeniz yeşilinin tadını çıkartabilir ve Çakraz, İnkumu, Bozköy plajlarında denize girebilirsiniz.

bayramda-dogada-olmak-isteyenler-icin-11-oneri-306838-1.
Yeryüzünün harikası Çamlıhemşin
Çamlıhemşin, yeryüzündeki cennetlerden biri. Burası sizin yeşilin her tonunu hayranlıkla izleyeceğiniz, doğanın muhteşem uyumuna tanıklık edeceğiniz, yanı başınızda akan derenin sesiyle huzur bulacağınız bir dinlenme vakti olur. Çamlıhemşin’e Trabzon’dan 2 buçuk saat süren araba ya da otobüs yolculuğuyla ulaşabilirsiniz.

bayramda-dogada-olmak-isteyenler-icin-11-oneri-306839-1.
Göller diyarı Bolu
Göller diyarı olan Bolu, turizm potansiyelinin oluşmasını ve ülke çapında duyulmasını sağlayan etrafı yeşil, çam ve köknar ağaçları ile zengin bir bitki örtüsüne sahip. Doğa yürüyüşleri için elverişli göl çevreleri mevcut. Yedigöller, Abant, Gölcük en bilinen gölleri. Ekolojiden uzak duramayanlar için Yedigöller yolu üzerinde yer alan Hindiba Doğa Evi, içinden küçük bir derenin geçtiği, yörenin her mevsimde kendine özgü bir peyzaj sunduğu zengin bitki örtüsünü barındıran bahçesiyle, alternatif ve sakin bir tatil geçirmek isteyenler için ideal bir yaşam alanı.

bayramda-dogada-olmak-isteyenler-icin-11-oneri-306840-1.
Son Ermeni köyü Vakıflı
Hatay’ın Samandağ ilçesine 4 km uzaklıkta ve halen “Türkiye’nin Tek Ermeni Köyü” olma özelliğini sürdüren köyü mutlaka görmelisiniz. Köy, Doğu Akdeniz in en güzel noktalarından birinde ve Türkiye’nin ilk organik köylerinden. Tarihi, doğal ve kültürel çeşitliliği ile öne çıkan bölgenin genel geçim kaynağını tarım oluşturuyor. Vakıflı Köyü Kooperatifi burada kadınların öncülüğünde çalışmalarını sürdürüyor. Tamamen ev yapımı ve organik kooperatif ürünlerini satın alabilirsiniz. Musa Dağı eteklerindeki Hıdırbey Vadisi’nin doğallığında zaman geçirmek büyük keyif verecek. Acı yiyebiliyorsanız sürke ve biber salçasıyla yol kenarlarında yapılan biberli ekmeklerden yemelisiniz.

Yok olmadan Hasankeyf ve Malabadi Köprüsü
Hasankeyf, Batman iline bağlı, Dicle nehrinin ortadan ayırdığı bir ilçe. Ilısu Barajı yapılması ile sık sık gündeme gelen tarihi yerleşim yeri Hasankeyf, yerli yabancı pek çok turistin dikkatini çekiyor. Onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Hasankeyf üzerinde yapılması planlanan Ilısu Barajı ile sular altında kalma tehlikesi yaşıyor. Hasankeyf, kültürel hazinesini yitirmenin eşiğine gelmişken görülecekler listesinde olmalı. Batman’da bir diğer görülmesi gereken yer Malabadi Köprüsü.