Koronavirüsün etkisiyle geçecek 4 günlük bayram bugün başlıyor. Bayram heyecanını paylaşmak amacıyla çıktığımız sokak röportajında bir dokunup bin ah işittik: “Evet eski bayramlar kalmadı. Eskiden poşetleri doldururduk.”

Bayramı sorduk, fiyatları dinledik

Meral Danyıldız

Yaşça büyüklerimizden sık sık duyduğumuz ‘nerede o eski bayramlar…’ sözünü aratacak bir bayram geldi çattı. Koronavirüs sebebiyle sevdiklerimizden uzak kaldığımız ayların ardından bugün tam 4 gün sürecek olan Kurban Bayramı’nın ilk günü. Bayram heyecanını paylaşmak, şeker dolu poşetleri fotoğraflamak amacıyla çıktığımız bir sokak röportajından daha ekonomi haberiyle döndük. ‘Bayramda ne yapacaksınız? Koronavirüs de var’ sorumuzun üzerine çoğu yurttaştan aynı cevabı aldık: “Bir şey alamıyoruz ki? Bayram mı kaldı?”

PARA OLMAYINCA BAYRAM DA OLMUYOR

İlk olarak Ali Selman ile konuşuyoruz. Selman, günümüzün en büyük probleminin ekonomi olduğunu söylüyor: “Virüsten dolayı bir şey yapamıyoruz ancak birçok sıkıntı var. Rahat rahat istediğimizi alamıyoruz, yapamıyoruz, gidemiyoruz. Ekonomi kötü olmasa insanlar belki bir iki liralık bir şey alır, birisini sevindirir. Kendi yağımızda kendimiz kavrulamıyoruz ki başkasını sevindirelim? Para olmayınca bayram da olmuyor. Emekliyim. Emekli maaşıyla ne olur? Zehir olsa adamı zehirlemez. Yiyeceklere her gün zam geliyor, hiçbir şeye gücün yetmiyor, bir markete gidiyorsun çıkamıyorsun. Bayram için istediklerini alamıyorsun. Zaten mecbur olduğun şeyleri bile alamıyorsun ki onlara sıra gelsin.”


Ekonominin koronavirüsten daha büyük bir sıkıntı olduğunu kaydeden Selman, “Benim bir torunum var, Tekirdağ’da oturuyor, şimdi onu bekliyorum. Kendisi öğrenci, kitapları alınacak, babası alamamış. O yüzden buraya geldi ben alacağım. Ne yapayım? Okumak zorunda. Başarılı bir talebe. Devlet açıyor pankartı ‘şuna yardım ettik, buna yardım ettik’ diyor. Neden insanlar dilenmiyor da hep onlar dileniyor? Ekonomi de düşük demek ki. Ekonomi en çok ilime ve bilime dayalı. İlim ve bilim olmayan yerde hiçbir şey olmaz. Din bile insanı tatmin etmez. MEB’in durumu ortada. Böyle miydi eskiden MEB?” ifadelerini kullanıyor.

bayrami-sorduk-fiyatlari-dinledik-762979-1.
Ali Selman

EMEKLİ MAAŞINDAN NE OLUR?

68 yaşındaki Haldun Gökcan da ‘Bayram için ne aldınız?’ sorumuz üzerine şöyle cevap veriyor: “Ben emekliyim, öyle fazla bir alışveriş yapamadık. Emekli maaşından ne olur? Bir tatlı sorduk kilosu 120 lira, fıstıklının kilosu 150 lira. Bu kadar da olmaz… Bir kalıp peynir 40 lira. Üç şey alıyorsun kahvaltılık 150 lira. Geçim çok zorlaştı. Bayramların da eski tadı kalmadı. Şimdi o alışverişlerin bir tanesi yok. Çünkü para yok kimsede. Eskiden poşetleri doldururduk. Emekliye zam geldi, söylesem gülersiniz, 120 lira. Günlüğe vurduğumda 4 liraya geliyor. Bununla nasıl geçineceğiz? Ondan sonra da hırsızlıklar başladı falan deniyor. Çok şeyler olur daha. Sonumuz hiç iyi değil.”

bayrami-sorduk-fiyatlari-dinledik-762980-1.
Haldun Gökcan​

BÖYLE BİR DÜNYA İÇİN GENÇLERDEN UTANIYORUZ

Hatiye Ukuş ise bu bayramda da evde kalacaklarını belirtiyor. Ukuş, “Bu bayramda da evde oturacağız. Ada’da oturuyoruz, o yönden biraz şanslıyız. Korona olmasa tezgâh çalıştırıp para kazanacaktık bayramda. Fiyatlara alıştık artık, yetişemiyoruz. Daha bayram için bir şey almadık. Çocuklara bayram için de bir şey almadık bu sene. Üstündekileri kaybetmesinler yeter. Gençlerden utanıyoruz böyle bir dünya bıraktığımız için” şeklinde konuşuyor.