Ekonomik kriz bayrama gölge düşürdü. Bayramlık kıyafetler, çikolatalar, şekerler, kuruyemişler artık lüks. Alışveriş yapmak isteyen aileler en az bin 500 TL, en çok ise 3 bin 700 TL’yi gözden çıkarmak zorunda.

Bayramın tadı kaçtı
Fotoğraf: BirGün

Gonca YILDIZ

Artan enflasyon ve hayat pahalılığı her geçen gün artıyor. Yüksek enflasyonun devam ettiği Kurban Bayramı arifesinde de ailelerin yaptığı harcamalar da arttı. Geçen seneki Kurban Bayramı’na kıyasla yükselen fiyatlar yurttaşları ve esnafı zor durumda bırakıyor.


Asgari ücretle geçinen 4 kişilik bir ailenin İzmir’in açık hava çarşısı Kemeraltı’nda yapacağı kuruyemiş, şekerleme, tatlı ve giyim alışverişi en az bin 500 TL tutuyor. Birleştirilerek 9 gün olan tatilde bir yere gidemeyecek olup evde kalacak olan yurttaşların mutfak masrafıyla bu tutar bir asgari ücrete denk düşüyor.

Helva dükkânı esnafı Başar Manisalı, “Şu an sattığım en ucuz ürün bir paket Kemalpaşa tatlısı ve paketi 20 TL. Geçen sene 6 TL ‘den satıyordum” dedi. 1 tepsi Kemalpaşa tatlısı yapmak için 3 paket Kemalpaşa almak ve şerbetle ıslatmak gerekiyor. 1 kilogram şekerin fiyatı ise 55 TL. Maliyeti en düşük olan bir tepsi Kemalpaşa tatlısı için bile en az 100 TL harcamak gerekiyor” diye konuştu.

Şeker dükkânı esnafı Ceyhun Şeker ise, “Ramazan Bayramı’nda 65 TL’ den sattığımız, dükkândaki en ucuz şekerlerin kilosu şu an 70 TL. Geçen seneki Kurban Bayramı’nda aynı şekerleri 50 TL’den satıyorduk. Biz şeker ve çikolataları toptan alıyoruz. Geçen yıllarda ortalama 1 ton aldığımız ürünleri 500 kilograma kadar çektik. Satışlarımız yarı yarıya düştü. Süpermarketler şekerleri alış fiyatından sattıkları için bizi sıkıntıya sokuyorlar” ifadelerini kullandı.
Kuruyemişçi dükkânı esnafı İsmail Gürbüz ise yurttaşın alım gücünün zayıfladığını belirtti ve ekledi: “Geçen seneki Kurban Bayramı’na kıyasla fiyatlar yüzde yüz yirmi oranında arttı. Yurttaş kuruyemiş almakta zorluk çekiyor. En ucuz karışık çerez 85 TL içindeki ürüne göre fiyatı artıyor ve 190 TL’ye kadar yükseliyor.”

En ucuz çocuk kıyafetinin 40 TL olduğu çarşıda bu fiyat 350 TL’ye kadar çıkıyor. Ayakkabılar ise 150 TL’den başlayarak 500 TL’ye kadar yükseliyor. Yetişkin bir kişinin bir tişört veya gömlek ile pantolon almasının maliyeti de en az 200 TL’yi buluyor. 2 çocuğu olan 4 kişilik bir ailenin ortalama bayram masrafını hesaplamak istersek; En ucuz çocuk kıyafeti 40 TL, kadın/ erkek tişörtleri 50 TL, kadın/ erkek pantolonları 150 TL, ayakkabı 150 TL. Yiyecekte ise; 1 kilogram baklava 60 TL, 1 kilogram şekerleme 70 TL, 1 kilogram karışık kuruyemiş 85 TL ve 1 kilogram sade helva 90 TL. Toplam maliyeti bin 400 TL olan bu alışveriş yapılabilecek en uygun fiyatlı olanı.

Ortalama kalitede yapılacak bir alışverişte ise; çocuk kıyafeti 350 TL, kadın/erkek tişörtü 150 TL, kadın/ erkek pantolonu 300 TL, çocuk ayakkabısı 200 TL ve kadın/erkek ayakkabısı 500TL. Yiyecekte ise; 1 kilogram baklava 260 TL, 1 kilogram şekerleme 150 TL, 1 kilogram karışık kuruyemiş 190 TL ve 1 kilogram kakaolu helva 95 TL. Bu alışverişin tutarı ise 3 bin 700 TL.