Bayuncuk IŞİD'e cihatçı kazandırmak için gizli mescit açmış

IŞİD'in Türkiye yöneticilerinden olduğu iddia edilen "Ebu Hanzala" kod adlı Halis Bayuncuk'un, Sakarya’da IŞİD'e eleman kazandırmak için gizli mescit açtığı, piknikler düzenlediği, İstanbul’a elemanlar götürdüğü belirtildi.

Türkiye’deki IŞİD'in yöneticisi olarak bilinen "Ebu Hanzala" kod adlı Halis Bayuncuk’un Adapazarı’nda örgüte eleman kazandırmak için gizlice mescit açtığı belirlendi. Bayuncuk, Sakarya başsavcılığının soruşturması kapsamında İstanbul’da dün gözaltına alınarak Sakarya’ya götürülmüştü. Bayuncuk’un sorgusu Sakarya emniyetinde devam ediyor.

diken.com.tr'de yer alan habere göre, geçen hafta Sakarya’daki operasyonda gözaltına alınan, Suriye’ye geçme hazırlığında olduğu iddia edilen sekiz şüphelinin, Bayuncuk aracılığıyla IŞİD’e katıldıklarını söylediği öğrenildi.

Soruşturmada, IŞİD’e eleman kazandırmakla suçlanan Bayuncuk’un amaçları doğrultusunda Adapazarı’nda toplantı için gizli mescit açtığı, piknik düzenlediği ve İstanbul’a eleman götürdüğü belirlendi.

ÜÇ KEZ TUTUKLANDI

Önce 2008’de, sonra 2011’de, ardından da 2014’te olmak üzere üç kez hapse giren Bayancuk, ilk ikisinde ‘El Kaide Türkiye liderliği’, son operasyonda ise ‘IŞİD Türkiye liderliği’ gerekçesiyle tutuklanmıştı.

2015 yılında dördüncü kez cezaevine giren Bayancuk, 2016 yılında tahliye edilmişti.

"NAZİKÇE" GÖZALTINA ALINMIŞTI

Polisin solcuları hedef alan operasyonlarında tanıdık hale gelen kelepçe takma, ağız kapatma, kafa bastırma görüntüleri Bayancuk gözaltına alınırken yaşanmamıştı.

Aynı gün gözaltına alınan sol görüşlülerin aksine, Bayancuk’a kelepçe takılmamıştı. Tepkilere neden olan bu görüntünün ardından basına bir de kelepçeli bir fotoğraf servis edilmişti.

Kendisini ‘İslam Davetçisi’ olarak tanımlayan Bayuncuk’un “Suriye’nin fethedilmesinden sonra sıra Türkiye’ye gelecek. İstanbul’u da alacağız inşallah” dediği kayıtlar ortaya çıkmıştı.

Ebu Hanzala, İstanbul Ömerli’deki piknik alanında gerçekleştirilen toplu bayram namazı etkinliğinde hükümete, “Bize zulmetmeye devam ederseniz Allah, sizin bize yaptığınızı başkasının eliyle size yapacaktır. Müslümanların evlerini sabah 5’te basarsanız, mahremiyetini çiğnerseniz, sizi Allah’a şikayet ederiz. Aklınızı başınıza alın” tehdidinde bulunmuştu.