Artvin’in Arhavi ilçesinden, yemyeşilin içindeki odamdan yazıyorum. Pencere açık. Tek duyduğum ses; saatlerdir yağan yağmurun sesi. Yağmur Karadeniz’de bir başka duyuluyor. Etrafta çayın -sanırım- son hasatı sürüyor. Odaya taze çayın kokusu doluyor.

Arhavi’de Lazlar yaşıyor. Belediyenin Personel Şirket Genel Müdürü dostum Engin Erkan diyor ki: “Buranın yerlisi tamamen Lazlardır. Ama gerçek Lazlar. En bozulmamış Lazca burada konuşulur. Laz kültürünün en güzel örneklerini burada hissedersin.”

Yönetmen arkadaşım Gamze Topuz aylardır defalarca gelmiş memleketi Arhavi’ye. Aile ziyaretine değil ama. Arhavi Belediyesi ile çok önemli bir çalışma yürüttü Gamze: Bir hayvan barınağı inşası.

Bu köşeyi takip edenler bilir; bu çalışmadan bir çok kez bahsetmiştim. Hatta tamamını hayvan haklarına ayırdığım bir yazımda, hem Arhavi’deki bu inşaatı yazacaktım, hem de Yeniköy’de yan komşusu, iş adamı Alp Erkin tarafından silahla vurularak katledilen Nero’nun hikâyesini. Yazıyı kaleme aldığım sırada aklıma gelen şeyle hemen Gamze’yi aramıştım. O da beni hemen Arhavi Belediye Başkanı Vasfi Kurdoğlu ile konuşturmuştu. Önerim Nero’nun adını bu tesiste ölümsüzleştirmekti. Sağ olsunlar, onların da aklına yattı. Hemen Nero’nun ailesini arayıp bu haberi vermiştim. İçlerine biraz olsun su serpebilmiştik belki Deniz ve Can’ın.

Bütün şu kokuşmuşluğun içinde o kadar iyi hissettirdi ki bu durum. Hatta bu tesisin belki de isim babası olmak.

Gamze Topuz’un ve Arhavi Belediyesi’nin öncülüğünde, birçok gönüllü hayvanseverin de desteğiyle yapımı tamamlandı Arhavi Belediyesi Nero Hayvan Bakımevi’nin. Bu yazıyı okuduğunuz gün biz de başta Nero’nun ailesi Deniz Şenocaklı Özula ve Can Özula çifti, ve birçok gönüllü hayvan dostu ile açılışta olacağız.

Öncelikle Arhavi Belediyesi’nin tüm yetkililerine teşekkür ederim bu tesis için. Bu çalışmanın tüm belediyelere örnek olmasını gönülden dilerim. Bakımevinin hala eksikleri var. Hemen tesisin içinde hayvanlar için bir klinik inşası devam ediyor. Siz de çorbada tuzum olsun derseniz ‘nerobakimevi’ hesaplarını sosyal medyadan takip edip nasıl destek olabileceğinizle ilgili bilgi alabilirsiniz.

★★★

Karadeniz’in incisi Arhavi’ye geliş nedenim bakımevi açılışıydı, evet. Ama etrafta olan bitene kulak kabartmamak da mümkün olmadı. Buraya geldiğim gün belediye meclisindeki bir oylama AKP’li üyelerin oyu ile reddedildi. Oylanan ise Arhavi’ye bir otobüs terminali yapılmasıydı. Hatta CHP’li bir üye AKP’li arkadaşına sormuş “Yahu neden reddettiniz” diye. O AKP’li arkadaşı da “Üç sene sonra biz gelince yapacağız” demiş. Şaşırdık mı?

Başka bir konu daha var. Artvin’in cennet ilçelerinden birisi de Murgul. Murgul, Artvin’in AKP’de olan iki belediyesinden biri. AKP’li Murgul Belediye Başkanı Hasan Çavuş var gücüyle acayip bir kampanya yürütüyor ilçede. Murgul’a siyanür havuzları kurmak istiyor başkan! Tesisleri kurup altını ayrıştıracak kim peki? Cengiz Holding! Hatırlar mısınız bu Cengiz Holding’in siyanür havuzu kurmak istediği Damar Köyü’ndeki ormanlık alan yanmıştı ‘tesadüfen’ çok kısa bir zaman önce.

Bölge halkı bu tesisi kurdurmamaya kararlı. Bize de bahane oluyor; demek ki önümüzdeki günlerde Artvin’e daha sık geleceğiz. Hem bakımevimizi yaşatmak için, hem de o ölüm tesisini Murgul’a kurdurtmamak için! And olsun!

★★★

Yazıyı kaleme aldığım dakikalarda geldi haber. Elim gitmiyor yazmaya. Keşke yazmasam, ben yazmayınca da olmamış olsa. Timur Selçuk da bizi bırakıp gitti! Beni tanıyanlar bilir çocukluğumdan beri onun müziğinden nasıl etkilendiğimi. Babam Yusuf Dağüstün’ün bir arkadaşı daha babamın yanına gitti. Timur Selçuk öyle bir paragrafla falan anlatılmaz. Timur Selçuk bir devirdir bu ülkede. Ailesine ve tüm sevenlerine sabır diliyorum.

İyi ki yaşadın Timur Abi!