Milli Eğitim Bakanlığı, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı tüm kademe ve tüm sınıf seviyelerinde, 6 Eylül Pazartesi günü Covid-19 önlemleri alınarak haftada beş gün yüz yüze eğitim ile başlatılacağını açıkladı. Ancak İzmir'in birçok ilçesinde bazı okulların eğitime hazır olmadığı ortaya çıktı.

Bazı okullar hazır değil

Berkay SAĞOL

Okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri 1 Eylül itibariyle 3 gün boyunca okullarda yüz yüze yürütülecek uyum eğitimine katılmaya başladı. Ülke genelinde tüm kademe ve tüm sınıf seviyelerindeki yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 1 milyonun üzerinde öğretmen ise tıpkı salgın öncesinde olduğu gibi 6 Eylül itibarıyla haftada 5 gün yüz yüze eğitime katılacak.


Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı iş birliğinde hazırlanan ‘Covid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi’ ile belirlenen önlemler, 24 Ağustos'ta il milli eğitim müdürlüklerine gönderildi. Rehberde, servislerdeki ve okullardaki hijyen tedbirleri, maske kullanımı, havalandırma gibi tüm ayrıntılar tek tek sıralandı. Ancak tüm bunlara rağmen İzmir'in birçok ilçesinde bazı okulların yüz yüze eğitime hazır olmadığı bildirildi. Okullarda Covid-19 tedbirlerinin sağlanması bir yana pandemi öncesindeki dönemde olduğu gibi yapılması gereken temizlik ve boya gibi işlerin yapılmadığı öğrenildi.

PERSONEL İŞ BAŞI YAPMADI

Eğitim Sen İzmir 5 No'lu Şube Başkanı Özcan Çetin konuya tepki gösterdi. Çetin, "Pandemi döneminde yapılması gereken hazırlığı bırakın, normal zamanda yapılması gereken temizlik bile yapılmamış durumda. Öğretmenler şaşkın. Okullarda hizmetli yok ve İŞKUR aracılığıyla başlaması gereken personel henüz iş başı yapmadı. Okulların yüz yüze eğitim için havalandırma, eğitimde seyreltilmeyle ilgili de hiçbir hazırlığı yok. İlçe MEB müdürlüğü yetkilileriyle yaptığımız görüşmede İŞKUR aracılığıyla alınacak personelin 6 Eylül’de okullarda göreve başlayacağını söylediler" dedi.

Ders saatiyle ilgili belirsizliğin devam ettiğini belirten Çetin, "Ders saatleri ve teneffüs saatlerindeki değişiklik önerileri Milli Eğitim Bakanlığı’ndan net bir yanıt olmadığı için kararlaştırılamadı. Bakanlık hiçbir sorumluluğu yerine getiremediği gibi, bütün yükü okul idarecilerine ve öğretmenlerin üzerine atmış durumda. İdarecilerde velilerden aldıkları desteklerle bu süreci atlatmayı planlıyor. Geçen yıl pandemi sebebiyle okula gönderilmeyen öğrencilerin sayısı sebebiyle özellikle birinci sınıflarda mevcutlar yüzde 40 arttı. Bazı ortaokullarda sınıf mevcudu sayısı 40 kişiye kadar çıkarken, imam hatiplerde sınıf mevcutları 20 kişiyi bile bulmuyor" diye konuştu.

bazi-okullar-hazir-degil-917452-1.