Çizer Emirhan Perker, ‘Bazı Tipler’ isimli kitabında özgün çizimleriyle ince tespitler sunuyor. Çizimlerinde günlük hayattaki karakterlerden esinlendiğini belirten Perker, yalnızca insanların hoşuna gidecek detaylara yer verdiğini söylüyor.

‘Bazı Tipler’ çok şekil

Işıl ÇALIŞKAN

‘Ot’ isimli mizah dergisindeki ‘Replikler’ köşesi ve ‘Osman Gazi ve Mahdumları’ kitaplarıyla bilinen çizer Emirhan Perker, bu defa ‘Bazı Tipler’ isimli kitabını çıkardı. Tatil beldesi sakinleri, mahalle bakkalı, üçüncü nesil kahveci, nargile kafe müdavimi, 90’lar popçusu, berber, plaza çalışanı, ev sahibi… Perker, bu karakterleri aşı izinden jöleli saçlarına, durmayan terinden devrimci bıyığına birçok detayıyla öne çıkarıyor. Hayatın içindeki gözden kaçan detayları okurla buluşturan Perker ile kitabını konuştuk.

Çocukluğundan beri gözlem yapmayı çok sevdiğini söyleyen Perker, Bazı Tipleri’n nasıl oluştuğunu, “Genelde birçok detayı hafızama alırım. İnsanların farkında olmadığı ama söyleyince de ‘Aa gerçekten de öyle’ dediği özellikleri yakalarım. İşte tüm bu gözlemlerimi ve tespitlerimi karakterleri çizerek anlatmak istedim ve Bazı Tipler böyle şekilllendi” sözleriyle anlatıyor.


ÇİZDİĞİM KARAKTER KARŞIMDA BELİRİYOR

Önce karakterleri çizdiğini ve detayları sonra eklediğini anlatan çizer, “Genelde çizeceğim karaktere odaklanıyorum. Tüm ayrıntıları kafamda şekillendiriyorum. Yazılarını hemen yazmıyorum. Önce karakteri çiziyorum, ardından üzerindeki detaylarını yapıyorum. Sonrasında zaten tespitler geliyor aklıma ve bir anda o çizdiğim karakter karşımda oturuyor” diye konuşuyor.

Günlük hayatta görülen tüm tiplerin çizimlerine malzeme olabileceğini belirten Perker, “Çizeceğim tipler genelde kendini bana gösteriyor, karşıma çıkıyor, bir şekilde yakalıyorum onları. Başkalarının değil de benim yakaladığım tespitlerle çıkıyor ortaya” diyor ve ekliyor “Mesala noter teyzesi, yazlıkçı amca, spordan çıkmış kaslı çocuk, metrobüs yolcusu. Hepimizin hayatında olan ya da karşılaştığı, gördüğü, bildiği karakterler aslında. Bunlardan o kadar çok detay çıkabilir ki.” Perker, ayrıca, “Sadece insanların hoşuna gidecek, 'budur' diyeceği detayları ekliyorum” vurgusunu yapıyor.

bazi-tipler-cok-sekil-781351-1.

İNSANLAR KENDİLERİNİ ÇİZİMLERLE TANIYOR

2 buçuk senedir ‘Bazı Tipler’ köşesini çizen Perker, “İnsanların çok sevdiğini hatta bazen kendi fotograflarına Bazı Tipler’deki gibi oklarla tespitler yapıp paylaştıklarını anlatıyor. Aslında okuyan herkes kendinde ya da çevresinde olan ama farketmediği birçok yönünü bu karakterlerle farkettiğini anlatıyor Perker.

Belki bir gün siz de Bazı Tipler’den bir olursunuz. Belli mi olur. Takipte kalın…