Gazeteci Martin Bashir tarafından Prenses Diana ile yapılan röportajla ilgili suçlamaların incelendiği bağımsız soruşturmada sonuca varıldı. Raporda, mülakatın sözünün alınması sürecinde BBC'nin "özelliği olan yüksek dürüstlük ve şeffaflık standartlarının gerisinde kaldığı" kaydedildi.

BBC, Prenses Diana röportajı için 'tam ve koşulsuz' özür diledi

İngiltere'de 26 yıl önce BBC'nin Panorama programında, gazeteci Martin Bashir tarafından, o sırada tahtın varisi Prens Charles'ın eşi olan Prenses Diana ile yapılan bir mülakatla ilgili suçlamaların incelendiği bağımsız soruşturma, BBC'nin, muhabirinin yanıltıcı taktiklerinin üzerini örttüğü sonucuna vardı. BBC, yapılan hatalardan dolayı "tam ve koşulsuz" özür diledi.

BBC mütevelli heyeti 18 Kasım 2020 tarihinde bu konudaki iddiaların eski yüksek yargıç Lord Dyson başkanlığında bağımsız bir soruşturmada ele alınmasını istemişti.

BBC Genel Müdürü Tim Davie, raporun BBC'nin hatalarını açıklıkla ortaya koyduğunu söyledi ve bulguların tamamını kabul ettiklerini söyledi.

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre, mülakatın alınışı ve yayınlanışı sürecini masaya yatıran raporda, Galler Prensesi Diana'nın BBC'ye bir mülakat vermeye istekli olduğu, fakat bu mülakatın sözünün alınması sürecinde BBC'nin "özelliği olan yüksek dürüstlük ve şeffaflık standartlarının gerisinde kaldığı" kaydedildi.

BBC Genel Müdürü Davie, BBC'nin bugün bu konuda çok daha titiz süreçler ve kurallar uyguladığını söyledi. Davie, şikayetlere konu Panorama programının hazırlandığı 1995 yılındaki mevcut kuralların da bu tür kötü uygulamaları engellemiş olması gerektiğini belirtti.

Davie, BBC'nin o dönem olayın esasını araştırmak için daha fazla gayret göstermiş olması ve elindeki bilgiler konusunda daha şeffaf olması gerektiğini de ekledi.

BBC Genel Müdürü bütün bu eksiklik ve hatalardan dolayı 26 yıl sonra kurumun bugün "tam ve koşulsuz" bir şekilde özür dilediğini söyledi.