BBVA, Garanti’de kendisine ait olmayan hisselerin alınması için gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar verdi. BBVA, kalan Garanti hisseleri için hisse başına 12,20 TL gönüllü pay alım teklif fiyatı belirledi. İktisatçı Mustafa Sönmez, "BBVA ilk girdiğinde 2014'de hisse başına 4 dolar ödemişti! Şimdi değer, 1,22 dolara düşmüş! Batan geminin mallarına üşüşme bu, başka bir şey değil" dedi ve ekledi: "Şimdi daha çok şirket, banka hissesi 10 TL'yi bulmuş dolarla, ucuzlamış olarak akbabalara gidecek."

BBVA'dan Garanti için pay alımı kararı

BBVA Yönetim Kurulu'nun Garanti BBVA'nın halihazırda BBVA mülkiyetinde bulunmayan yüzde 50,15 oranındaki paylarının tamamı için 12,20 Türk lirası satın alma bedeliyle bir gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar verdiği bildirildi.

Garanti BBVA'dan yapılan açıklamada, tüm Garanti BBVA pay sahiplerinin teklifi kabul etmesi ve analistler tarafından Grup ve Türkiye iştiraki için tahmin edilen kâr dikkate alındığında, işlemin 2022'de pay başına gelirinin yüzde 13,7 ve pay başına maddi defter değerinin Eylül 2021 itibarıyla yüzde 2,3 artıracağının tahmin edildiği belirtilerek, "Aynı şekilde, Grubun Çekirdek Ana Sermaye oranı üzerindeki beklenen etkisi, sermaye oranlarında azınlık paylarının hesaplanması bakımından, Eylül 2021 itibarıyla beklenen maksimum etki çok sınırlı (eksi -46 baz puanlık) olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

BBVA'nın, Garanti BBVA pay sahiplerine paylarını cazip bir fiyata satmaları için önemli bir fırsat sunduğu aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Teklifi kabul eden pay sahipleri için öngörülen satın alma bedeli, Garanti BBVA’nın her bir payı için, son altı ayın hacim ağırlıklı ortalama fiyatına (VWAP) göre yüzde 34, geçen ayın hacim ağırlıklı ortalama fiyatına göre yüzde 24 ve 12 Kasım 2021 kapanış fiyatına göre yüzde 15'lik bir prime işaret eden 12,20 Türk lirası olacaktır.

Tüm Garanti BBVA pay sahiplerinin paylarını satması durumunda, BBVA tarafından nakit olarak ödenecek maksimum toplam tutar 25 milyar 697 milyon Türk Lirası (2 milyar 249 milyon avroya eşdeğer) olacaktır. Teklif hiçbir koşula bağlı değildir ve BBVA, ortaya çıkan her pay sahipliği oranını olumlu karşılayacaktır. BBVA’nın pay sahipliği oranın yüzde 50’yi aşması yoluyla tüm Garanti BBVA pay sahiplerinin teklifi kabul etmemesi durumunda BBVA, ilerleyen dönemlerde herhangi bir pay alım teklifi yapmadan paylarını artırabilecektir. Bu gönüllü pay alım teklifinin başlatılması, ilgili kurum ve kuruluşların onaylarına tabidir. Banka, işlemin 2022’nin ilk çeyreğinde tamamlanmasını öngörmektedir."

"BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BENZERİ GÖRÜLMEDİ"

Bloomberg HT'nin haberine göre bu, Türkiye bankacılık sektörü daha önce benzeri görülmemiş bir geri alım kararı.

Halihazırda BBVA, Garanti Bankası'nda toplam sermayesinin yüzde 49,85'ini temsil eden toplam 2,09 milyar adet payı elinde tutuyor.

2011'de, General Electric'in küresel krizin etkisiyle, ABD ve Avrupa'da finans sektöründen çıkma kararı üzerine, İspanyol bankacılık devi BBVA, Garanti Bankası yönetiminde Doğuş Grubu ile stratejik ortak oldu.

Bankanın hakim ortağı, 2015 yılında yüzde 14,89 ve 2017 yılında yüzde 9,95’lik satın alımları ile hisselerinin yüzde 49,85’ine sahip olmuştu.

"AKBABALIK SÖZ KONUSU"

İktisatçı-yazar Mustafa Sönmez, BBVA'nın Garanti için pay alımı kararını değerlendirdi.

Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda Sönmez, "Şamata birazdan başlar:Bakın, yabancılar nasıl Garanti hisselerini kapışıyor. Şahlanışı gördüler!. Oysa, akbabalık söz konusu" yorumunu yaptı.

Sönmez, şöyle devam etti: "BBVA ilk girdiğinde 2014'de hisse başına 4 dolar ödemişti!. Şimdi değer, 1,22 dolara düşmüş! Batan geminin mallarına üşüşme bu, başka bir şey değil."

Sönmez, bir başka paylaşımında, "İhracat ucuza gidiyor, turizm ucuza gidiyor, konutlar yabancılara vatandaşlık da verilerek ucuza gidiyor derken.... şimdi de daha çok şirket, banka hissesi 10 TL'yi bulmuş dolarla, ucuzlamış olarak akbabalara gidecek. GarantiBBVA bunun örneği. Topyekun yoksullaşmadır bunun adı" ifadelerini kullandı.