BDDK, bankaların döviz tutma sınırına ilişkin yönetmelikte değişikliğe gitti. Bankaların net döviz pozisyonunun öz kaynakları içindeki payına ilişkin üst sınır yüzde 20'den yüzde 5'e çekildi.

BDDK, bankaların döviz tutma sınırını aşağı çekti
Fotoğraf: AA

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK), bankaların döviz tutma sınırını yüzde 20’den yüzde 5’e çekti.

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle Yabancı Para Net Genel Pozisyon/Özkaynak Standart Oranının Bankalarca Konsolide ve Konsolide Olmayan Bazda Hesaplanması ve Uygulanması Hakkında Yönetmelik’te değişikliğe gidildiği bildirildi.

Değişiklikler kapsamında, bankaların yabancı para net pozisyonunun öz kaynağa oranı alınarak hesaplanan standart oran aşağıya çekildi.

Buna göre, mevcut uygulamada yüzde 20 düzeyinde belirlenmiş olan standart oran yüzde 5'e indirildi. Söz konusu değişiklik, 9 Ocak 2023'ten itibaren yürürlükte olacak.

bddk-bankalarin-doviz-tutma-sinirini-asagi-cekti-1098613-1.

Değişiklikle BDDK’ye, standart oranları, bu yönde alınacak karar tarihi itibarıyla 4 katına kadar artırma veya en erken bu yönde alınacak karar tarihini müteakip 1 ay sonra yürürlüğe girecek şekilde 4'te 1'ine kadar indirme yetkisi tanındı.

Yönetmelik, net döviz pozisyonun öz kaynağa oranına ilişkin usul ve esasları belirliyor. Söz konusu Yönetmelik 2006'da yayımlanırken, en son güncelleme 2014'te yapılmıştı.