Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl, görüntülü bağlandığı NTV yayınında “Sağlık ocaklarında hepatit b, kızamık aşısıyla koronavirüs aşısı karıştırılabiliyor” ifadesini kullandı. Sosyal medyada olayın tartışılmasının ardından yeniden NTV yayınına bağlanan Kurugöl, yanlışlıkla aşı yapılan tek bir olaydan bahsettiğini, olayın 3 ay önce yaşandığını ve 1 aylık bebeğe hepatit aşısı yerine koronavirüs aşısı vurulduğunu belirtti. Kurugöl, “Benim vurgulamak istediğim şudur, küçük bir bebekte bile Covid aşısı yaptığınızda yan etki ortaya çıkmıyor” dedi.

‘Bebeklere aşı’ tartışması: Prof. Dr. Kurugöl, sözlerine açıklık getirdi

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl, ‘bazı sağlık ocaklarında bebeklere yanlışlıkla koronavirüs aşısı yapıldığını’ ileri sürdü.

NTV’ye konuşan Prof. Dr. Kurugöl, “Zaman zaman yanlışlıkla bazı durumlar oluyor. Mesela başka bir aşıyla, hepatit b aşısıyla, kızamık aşıyla karıştırabiliyorlar sağlık ocaklarında. Küçük çocuklara Covid aşısı yapıldığı oluyor. Biz böyle vakalarla karşılaştık. Sizi temin ederim hiçbir yan etki olmadı bu kişilerde. Ve son derece iyi antikor oldu. 6 aylık bebekte, 1 aylık bebekte bile çok iyi şeyler oldu. Bunları da yayınlayacağız yakın zaman içinde çok ünlü bir tıp dergisinde… Küçük bebeklerde yüksek doz verseniz bile yan etkisi açısından bir sıkıntı olmuyor” ifadelerini kullandı.

Kurugöl’ün bu sözleri sosyal medyada tartışma yaratırken, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu çocuklara yanlışlıkla aşı yapıldığı yönündeki iddiayı yalanladı.

Federasyon tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Aile Sağlığı Merkezlerinde ‘yanlışlıkla’ aşı sırası gelmemiş kişilere uygulama yapıldığı iddiası gereği yansıtmamaktadır. Aşılar barkod okutarak, sistemle eşleşme yapılarak vatandaşlara uygulanmaktadır” denildi.

“YANLIŞ BİR İFADEM OLDUYSA ÖZÜR DİLİYORUM”

Daha sonra yeniden NTV yayınına bağlanan Kurugöl, “Yanlış bir ifadem olduysa herkesten özür diliyorum” ifadelerini kullandı.

Bebeklere Covid-19 aşısı yapılması yönünde bir çalışma olmadığını vurgulayan Kurugöl, bahsettiği aşılamanın Ege Üniversitesi’nde ve İzmir’de uygulanmadığını dile getirdi.

Kurugöl, olayın 3 ay önce yaşandığını, 1 aylık bebeğe hepatit yerine koronavirüs aşısı yapıldığını, aşıdan hemen sonra da bebeğin Ege Üniversitesi’ne getirildiğini söyledi.

Bebeğin başına bir şey gelmemesi için ciddi şekilde inceleme yaptıklarını kaydeden Kurugöl, olayın gizlenmediğini ifade etti. Kurugöl, bebeğin durumunun iyi olduğunu belirtti.

Kurugöl, “Benim vurgulamak istediğim şudur, küçük bir bebekte bile Covid aşısı yaptığınızda yan etki ortaya çıkmıyor” dedi.

AŞI EN DÜŞÜK KAÇ YAŞA UYGULANIYOR?

Türkiye’de 18 Ağustos'tan bu yana koronavirüs aşısı 15 yaş üstüne yapılabiliyor.

12 yaş üstü kronik hastalığı olan çocuklar da aşı takvimine dahil edildi.

Okullarda yüz yüze eğitimin başladığı 6 Eylül'den hemen önce, 12 yaş üstü tüm çocuklara aşı hakkı tanındığı açıklandı.