Pek çok kentten alevler yükselmeye devam ediyor. İktidarın orman yangınlarına müdahalesindeki başarısızlığı sürerken Orman Mühendisi Prof. Dr. Atmış, “Yetkililer hiçbir sorumluluk kabul etmiyor” diyor.

Beceriksizlik ülkeyi yakıyor

Yaren ÇOLAK

Pek çok kentte çıkan orman yangınları ülkeyi teslim aldı. Son 7 günde çıkan 156 orman yangınından 147'i kontrol altına alınırken 4 ildeki 9 yangın dün de devam etti. Ülke alev alev yanarken müdahale konusundaki yetersizlikler ise sürüyor. İktidarın politikaları nedeniyle Türk Hava Kurumu (THK) yangın söndürme uçaklarının devre dışı bırakılması ve çürümeye terk edilmesi orman yangınlarına müdahalede ciddi sonuçlar doğurdu. Önümüzdeki aylarda çıkacak yangınlara karşın iktidarı uyaran Bartın Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış, “Ormanlarımız yanlış ormancılık politikaları ve ormancılık yönetiminde yaşanan boşluk nedeniyle kaybediliyor” dedi.


Orman yangınlarını önleme ve erken müdahale konusunda yetersiz kalındığının altını çizen Prof. Dr. Atmış, son yıllarda artan yangınları işaret etti: “Son 5 yıldaki rakamlara baktığımızda yangın başına düşen yanan orman miktarı yüzde 72 artarak 2,42 hektardan, 4,17 hektara çıktı. Bu sene geçen yıl olduğu gibi bir yangın yılı yaşıyoruz. Önceki yıllarda yılda ortalama 8-10 bin hektar orman yanarken, geçen yıl 21 bin hektar orman alanı yandı. Geçen yıl yaşananlar bu yılın habercisiydi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu sene yangınlarla mücadele için daha ciddi önlemler alması gerekiyordu. Bir senedir buna ilişkin çalışmalar neden yapılmadı doğrusu merak ediyorum.”

İKTİDARIN BAŞARISIZLIĞI

Artan yangınların yanlış politikalar olduğunu vurgulayan Atmış, “Ülkede yaşanan ekonomik krizin etkisiyle bu konuya ayrılan bütçenin de kısıtlandı. Ya da helikopter-uçak kiralanması, satın alınması konusunda yapılan tartışmalar eksenindeki yanlış tercihler. Üstelik bu kadar net bir başarısızlık söz konusu olduğu halde, yetkililer hiçbir sorumluluk kabul etmiyorlar” diyerek tepki gösterdi.

İktidarın yanlış politikalarını işaret eden Atmış, konunun farklı yerlere çekilerek ortadaki başarısızlığın perdelenmek istendiğini kaydetti: “Ağaçlandırma kampanyaları, sabotaj iddiaları, otel yapmak için yaktılar gibi çeşitli söylemler gündeme geldi. Yanan alanların geri kazanılması her eline fidan alanın bunları koşup dikmesiyle yapılacak bir şey değil. Ya da ormanlarda her türlü turizm, madencilik, enerji, yol, köprü, havalimanı gibi ormancılık dışı amaçlarla yapılan tahsisler bu kadar kolaylaştırılmışken orman yakmaya gerek yok. Her yıl orman yangınları konusu bu eksende yan konular hakkındaki spekülasyonlarla iktidarın ve ormancılık örgütünün başarısızlığı perdelenmeye çalışıyor. Öncelikle son yıllarda orman ekosistemlerinin yangınlarla kaybedilmesinin nedeni sorgulanmalı ve hem bu ağustos ayı, hem de gelecek yıllar için önlemler alınmalı. Bence ormanlarımız yanlış ormancılık politikaları ve ormancılık yönetiminde yaşanan boşluk nedeniyle kaybediliyor.”

AĞUSTOS ZORLU GEÇECEK

Ağustos ayında daha çok yangın çıkabileceğine dikkat çeken Atmış sözlerini şöyle sürdürdü: “Hemen fidan kampanyaları başlatılıyor ancak ilk önce bu sene orman yangınlarında neden bu kadar orman ekosistemi ve canlıyı kaybettiğimiz sorgulanmalı. Önce gerekli önlemler alınmalı. Korkarım ağustosta çok sayıda yangın çıkacak ve çok zorlu geçecek. Enerjimizi boş yere harcamak yerine, yangınlara karşı hazırlıklı olmalı ve en iyi mücadeleyi verecek organizasyonel yapıyı kurmalıyız. Devletin tüm kurumlarını ve halkımızı bu mücadeleye ortak etmeliyiz.”