İskoçya, bedava tampon ve pede erişimi yasal güvence altına alan ilk ülke oldu. Böylece ülkede regl dönemi hijyenik ürünleri ücretsiz olarak verilecek.

Bedava tampon ve pedin yasal hak olduğu ilk ülke İskoçya oldu

'Regl Ürünleri Yasası'nın yürürlüğe girdiği İskoçya, dünyada temel ihtiyaç olan regl ürünlerine bedava ulaşılabilen ilk ülke oldu. Bundan böyle ülkede adet dönemi hijyenik ürünleri ücretsiz olarak verilecek.

İskoçya Parlamentosu, tampon ve ped gibi tüm hijyen ürünlerini herkes için ücretsiz hale getiren yasa önerisini 2020’de oybirliğiyle kabul etmişti. Yasa önerisi, 2016 yılından beri regl yoksulluğunun sona erdirilmesi çabalarına öncülük eden İskoçya İşçi Partisi milletvekili Monica Lennon tarafından hazırlanmıştı.

NTV'de yer alan habere göre; İskoçya Sosyal Adalet Bakanı Shona Robson, "Ücretsiz regl ürünlerine erişim sağlamak, eşitlik ve itibar için esastır ve bunlara erişimin önündeki mali engelleri kaldırır" dedi.

İskoçya’da yaşayan regl ürünlerine ihtiyacı olan kişiler bunun için geliştirilen bir telefon uygulaması üzerinden ihtiyaçları olan hijyenik ürünlere ulaşım sağlayabilecek.