Bedduaya  4,5 yıl hapis

Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi Gizem Yerik, yazdığı birkaç tweet nedeniyle dersteyken gözaltına alındı, tutuklandı, tek celsede 4 yıl 8 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Şimdi hapishanede.

Eğitim hayatı uzun süre ertelendi, 20’li yaşlarının en az dört yılını hapishanede geçirecek.

Neden? Twitter’dan beddua etmekten.

4 yıl 8 ay 20 gün…

Neden üzüntüden kahrolmadın?

Gizem Yerik, Şubat 2016’da sınıfından, ders sırasında yapılan baskınla, Terörle Mücadele Şubesinden polislerce gözaltına alındı.

“Hakkınızda ihbar var” dediler, başka da bilgi vermediler. Beyza Kural’ın Bianet’teki haberine göre, Gizem’in Twitter’a yazdığı “Kahrol T.C.” ifadesiyle ilgili sorguda şu soru soruldu:

“Türkiye Cumhuriyeti devletinin kahrolmasını neden istiyorsunuz?”

Savcı hızını alamadı, sorgu tutanağında kayıtlara şu soru da geçti:

“Terör örgütleriyle mücadele ederken şehit olan asker, polis, hâkim, savcı ve sivil vatandaşlarımız için Türkiye Cumhuriyeti Devleti halkı ile birlikte yitirdikleri canlar için üzüntülerinden kahrolurken, siz de üzüntüden kahroluyor musunuz, yoksa Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kahrolmasını isteyen biri olarak mutlu mu oluyorsunuz?”
Gizem cumhurbaşkanına hakaret ile de suçlandı. Suçlamaya konu tweet’inde Cumhurbaşkanı’nı kastederek beddua etmişti: “Beddualar sözlüğü yazdım 5 vakit el açıp dua ediyorum: Zalimleri Kahret Ya Rab…”

Avukatları zaten sosyal medyada yazdıklarından suçlandığı için Gizem’in ‘delil karartma’ ihtimali olmadığını, tweet’ler delil kabul edilse bile tutuklanmasının anlamsız olduğunu, ayrıca tutukluluğun eğitim hayatını engelleyeceğini söylediler, “Twitter paylaşımları eleştiri ve düşünce özgürlüğü kapsamında” dediler.

Ama Gizem, Mudanya Sulh Ceza Hâkimliği’nce 26 Şubat 2016’da tutuklandı. Bursa E tipi Cezaevi’nde siyasi mahpusların tutulduğu bir koğuş olmadığından günlerce hücrede tek başına tutuldu (Geçen yıl Gizem tutuklandığında, ‘Memlekette faşizm, hem susma hem söyleme mecburiyeti’ diye yazmıştım).

Yargı bu sefer hızlı çalıştı

İlk duruşmaya 11 Mayıs 2016’da çıktı, tek duruşmada hakkında acilen karar verildi:

Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi, ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan 11 ay 20 gün, ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan da 3 yıl 9 ay olmak üzere toplam 4 yıl 8 ay 20 gün hapis cezasına hükmetti ve Gizem’in şartlı tahliyesine karar verdi.

Bir dosyaya bakması yıllar süren Yargıtay da bu sefer hızlı çalıştı, hapis cezasını bir sene içerisinde onadı.

Gizem Yerik, 3 Mayıs 2017’de yine evine yapılan baskınla tutuklandı, Bursa Yenişehir Cezaevi’ne götürüldü.

Üniversite mezunu olacaktı, ‘bedduadan sabıkalı’ oldu.

“Türkiye Cumhuriyeti devletinin kahrolmasını neden istiyorsunuz?” sorusunun cevabı, Gizem’e verilen hapis cezasının içinde saklı.