Bedelli tartışması askeri olumsuz etkiliyormuş

HABER MERKEZİ

43 bin TL olarak belirlenen bedelli askerlik fiyatına tepkiler sürerken Milli Savunma Bakanlığı (MSB) konuya ilişkin açıklama yayımladı. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken’in geçtiğimiz günlerde dile getirdiği bedelli askerlik ücretlerinin düşürülmesi talebinin konuşulmasının ardından açıklama yapan Bakanlık TSK personelinin konuya ilişkin tartışmalardan olumsuz etkilendiğini savundu.

DHA’nın MSB kaynaklarına dayandırdığı habere göre MSB, TBMM’de 2019 yılında kabul edilen Askeralma Kanunu’nu hatırlattı. Bedelli askerliğin sürekli hale getirildiğini söyleyen MSB kaynakları, bedelli askerlik uygulamalarının askerlik kaynağını erteleme, yoklama kaçağı ve bakaya gibi nedenlerle meydana gelen birikmenin azaltılması amacıyla yapıldığına dikkati çeken kaynaklar, bu nedenle bedel miktarının düşük tutulduğunu ifade etti.

Bedelli askerlik ücretlerinin düşürülmesinin gelir artışı yaşatmayacağını söyleyen MSB kaynakları, “Bedelli askerlik için her yıl Bakanlıkça kontenjan belirlenmekte, kontenjan sayısı aşılması halinde adaylar kura ile tespit edilmektedir. Bedelli askerlikten istifade edecek sayının belli bir kontenjan ile sınırlı tutulması nedeniyle bedel miktarının azaltılmasına bağlı olarak gelirde artış olacağı sonucuna ulaşmak doğru değildir” dedi. Öte yandan bedelli askerlikle ilgili açıklamanın haber ajanslarına Bakan Hulusi Akar ya da başkaca yetkililer yerine ‘MSB kaynakları’ olarak servis edilmesi dikkat çekti.