Yüksek bütçesi ve israf harcamaları ile tartışılan Diyanet bu kez hak ihlali ile gündeme geldi. EKPSS ile Diyanet’e atanan bedensel engelli memur adayının işlemleri, “Zihinsel engellisin, memur olamazsın” denilerek iptal edildi.

Bedensel engelli yurttaşın atamasına ‘zihinsel’ engel

Mustafa M. BİLDİRCİN

ENGELLİ bireylerin kamuya atamalarında şart koşulan EKPSS’den yeterli puanı alarak Diyanet İşleri Başkanlığı’na atanan bedensel engelli memur adayının işlemleri, “Zihinsel engellisin” denilerek iptal edildi. Diyanet’in oluşturduğu komisyonca iptal edilen atama işlemi, yargıya taşındı.

KOMİSYON ATAMAYI İPTAL ETTİ

İHL mezunu olan ve hafızlık belgesi bulunan engelli yurttaş, edinilen bilgiye göre EKPSS 2019’da memur olmak için yeter puanı aldı.

Araması Diyanet İşleri Başkanlığı’na yapılan yurttaşın işlemleri, Diyanet İşleri Başkanlığı’nca oluşturulan atama komisyonunca durduruldu. Komisyonun atama durdurma gerekçesi ise “Bu kadarı da olmaz” dedirtti. Komisyonun, bedensel engeli bulunan yurttaşın zihinsel engelli olduğu gerekçesiyle atama işlemini durdurduğu bildirildi.

ZİHİNSEL MUAYENE İSTENDİ

Engelli raporunda zihinsel engelli olduğuna ilişkin herhangi bir ibare bulunmamasına karşın ataması iptal edilen yurttaş, yaşadığı haksızlığı yargıya taşıdı. Yurttaşın atama iptal kararına yönelik yürütmeyi durdurma talebini reddeden mahkeme, “Zihinsel ve ruhsal muayene” istedi. Memur adayının zeka puanının 112 olduğu, hiçbir ruhsal hastalığı olmadığı öğrenilirken yargı sürecinin devam ettiği ifade edildi