‘Bebek Annem’deki tiyatro yaşamı, mahalle kültürü, yeni toplukonut yaşantısı gibi çeşitli ayrıntılar, çocuklar tarafından keşfedilmeyi bekliyor

Behiç Ak’tan düş yumağı bir hikâye…

Her yaştan çocuklar için yazdığı neşe ve mizah dolu kitapları, rengârenk desenleriyle kendini çok sevdiren Behiç Ak’ın yeni çocuk romanı “Bebek Annem” (2016), Günışığı Kitaplığı aracılığıyla okurlarıyla buluşuyor. “Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği!” adlı çocuk romanıyla Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği tarafından Yılın Çocuk Romanı Ödülü’nün ve Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından da Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Roman Ödülü’nün sahibi olan Behiç Ak; çeşitli dillere çevrilen çocuk kitaplarında günümüz çocuklarının sıkıntılarına ve dertlerine ses veriyor.

Kurduğu dünyalarda çocuklar kadar, büyükleri de içine alan ve gündelik hayat sorunlarına felsefi olduğu kadar eğlenceli yanıtlar arayan Behiç Ak, “Postayla Gelen Deniz Kabuğu” ve “Eve Giden Küçük Tren” ile başlayan çocuk romanları koleksiyonunda modern hayat ile geleneksel alışkanlıklar arasında gidip gelen renkli karakterler aracılığıyla düşündürücü insan öyküleri anlatıyor. El birliğiyle çözülen sorunlarda geleneksel olan kadar, modern olan da eşit ölçüde eleştiriliyor.

Ziya, babasının işi sebebiyle her sene okul değiştiren, yetenekli bir çocuktur. Çok güzel resimler çizer, harika mandolin çalar. Ancak bir alışkanlığı vardır ki, yeni sınıf arkadaşlarını afallatır: Ziya üzerinde kalem, kâğıt, defter, kitap, hiçbir şey taşımamaktadır!

Her an kuş gibi uçup gidebilecekmiş gibi duran bu yeni öğrenci, sınıfta dedikodulara yol açar. Ziya nerede oturmaktadır? Babası ne iş yapmaktadır? Kale gibi korunan apartmanının sırrı nedir? Arkadaşları Ziya’nın kanun kaçağı veya sirk çocuğu olduğundan iyice şüphelenirken Ziya’nın aklını başka bir soru meşgul etmektedir. Sınıfa geldiğinden beri herkesin ballandıra ballandıra anlatıp bitiremediği sıra arkadaşı Şule’yle tanışmak için can atmaktadır. Ancak bu gizemli arkadaş okula hiç gelmemektedir. Kimdir bu Şule ve nerededir? Ziya, annesi Dilara Hanım’ın ve meşhur örgü kursunun yardımıyla arkadaşlarına bir mantı günü düzenler. Ve sonunda Şule ile onun “bebek annesi”yle tanışır…

Neşeli desenleri ve ilginç kurgusuyla arkadaşlık, dayanışma, sorumluluk gibi önemli konulara eğilen kitapta, tiyatro yaşamı, mahalle kültürü, yeni toplukonut yaşantısı gibi çeşitli ayrıntılar, en kısa zamanda çocuklar tarafından keşfedilmeyi bekliyor.

BEBEK ANNEM
Behiç Ak
Günışığı Kitaplığı, 2016