Bu sene Behice Boran’ın 100. yaşdönümü dolayısıyla Türkiye’nin birçok ilinde bir dizi etkinlik yapılmaktadır.

Bu sene Behice Boran’ın 100. yaşdönümü dolayısıyla Türkiye’nin birçok ilinde bir dizi etkinlik yapılmaktadır. Yapılacak olan etkinliklerin birinden hafta arası bir mail aldım. Gelen mailleri kendi köşemde okurla paylaşmak her zaman mümkün olmuyor. Ancak kültür-sanat sayfamızda duyurmaya gayret ediyoruz. Bu hafta bir maili olduğu gibi aktarmak istedim. Mail, sergilenecek resimlerin içeriğini; Cumhuriyet sonrasında, tek parti döneminden başlayarak, Demokrat Parti, 60’lar, 70’ler ve 12 Eylül sonrası ile son dönemde yaşatılan ama uzun süre yüzleşemediğimiz toplumsal travmalara dönük resim ve fotoğrafların buluşturulduğu sanatsal çalışmalardan oluşacağından bahsediyor.

Sayın Murat Yaykın,                          

6 -15 Aralık 2010 tarihleri arasında, Tunceli Belediyesi Sergi Salonu’nda, ‘Behice Boran 100 Yaşında ve Örtemediklerimiz’ isimli bir resim sergimiz ile yine sanatçılarımızın ‘33 Can’ ismini verdiği büyük bez afişin kentin gençleri ile boyayacakları bir atölye çalışmasının yer aldığı bir dizi etkinliklerde bulunacağız.

Sergiyi Tunceli den başlatacağız. Urfa (Urfa'da Paşa İmrek'in fotoğrafları da bize katılacak) ile Diyarbakır’da da dolaştıracağız. Ayrıca sergide yer alan Behice Boran resimlerini 3-4 Aralık 2010 tarihleri arasında Ankara, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezinde de sergileyeceğiz.

Bildiğiniz gibi Behice Boran 1965 seçimlerinde TİP Urfa Milletvekili oldu ve 1970’de Genel Başkan olarak seçildiği TİP in 4. Büyük Kongresinde “Kürt Meselesi” ile ilgili kararların da altına imza atmıştı. Tunceli Belediyesi, Boran’ı unutmadı ve caddelerinden birine geçtiğimiz yıllarda Behice Boran Caddesi ismini verdi. Bu sene Boran’ın 100. doğum yılı, Türkiye’nin birçok şehrinde Boran’ın sosyolog, siyasetçi ve sosyalist kuramcı kişiliğine dönük olarak, üniversitelerin ve belediyelerin de katkısı ile ‘Boran 100 Yaşında’ adı altında etkinlikler düzenleniyor. Bu etkinliklerden biri, 3-4 Aralık tarihleri arasında ODTÜ Siyaset Bilimi

Fakültesinde Boran anısına uluslararası siyaset bilimcilerin de katıldığı bir sempozyum olacak. Bu sempozyum vesilesi ile, Tunceli Sergisi öncesinde Boran için yaptığımız resimleri de sergileyeceğiz.

Sergide yaklaşık altmış civarında resim yer alacak. Bu resimlerin ona yakını 80 x 80 cm boyutlarında akrilik ve/veya yağlı boya tekniği ile yapılmış resimlerden oluşacak. Elliye yakın resim ise 70 x 45 cm boyutlarında, tuval olarak küçük çiçekli basma kumaş üzerine, konu olarak seçilmiş fotoğrafların dijital ortamda basılması ve o fotoğrafların ve tuvalin üzerinde yine akrilik ve/veya yağlı boya ile resim tekniği ile birleştirilmesiyle oluşan foto-kolaj resimlerden oluşacaktır.

Serginin sanatçısı Mükremin Barut, ODTÜ Mimarlık mezunu; kendisine yardımcı olan Ceren Yalçın ise Marmara Üniversitesi Resim Bölümü mezunu. Sanatçı, daha önce sekiz ayrı sergi açmıştı. Bu sergisinde, Cumhuriyet Dönemine ait farklı, farklı kesimleri, farklı biçimlerde etkileyen travmaları konu olarak seçtiğini ve tarz olarak daha ziyade kışkırtıcı ve mesaj vermeye dönük resimler ürettiğini söylüyor ve bu sergisindeki resimlerini ajit-prop olarak adlandırıyor.

Sergi, sanatçılarının ve yaratıcılarının da ortağı olduğu Eyvan Sanat Etkinlikleri tarafından düzenleniyor. Eyvan Sanat Etkinlikleri, sergilerde satılacak resimlerden, T.Bağımsız Sosyal Bilimciler tarafından Boran adına verilecek “akademik ödül”e de katkı vermeyi taahhüt etmektedir.

Ekte Tunceli Sergisinin davetiyesini de ekliyoruz. Bu sergilerin duyurulması için vereceğiniz katkılar, bizler için çok değer taşıyor.

Desteklerinizi, katkılarınızı bekliyor, saygılar sunuyoruz.

 
Eyvan Sanat Etkinlikleri  0312 4241467      bilgi@behiceboran.org