Bekar erkeğe ev kiralamayan ev sahibi ile aracısı emlakçıya 1000'er lira para cezası kesildi

'Bekara ev yok' diyen ev sahibi ve emlakçıya para cezası

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), “1+1 daireyi bekâr erkek kiracıya vermiyorum” diyen ev sahibi ile aracı olan emlakçıyı ayrımcılık yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle 1000’er lira idari para cezasına çarptırdı.

Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre M.K. isimli bir kişi, emlakçının aracılık ettiği 1+1 bir daireyi kiralamak için müracaatta bulundu. Ancak emlakçı, ev sahibi ile yaptığı görüşme sonrası 'evin erkek kiracıya verilmeyeceğini' ifade etti. Cinsiyeti ve medeni hali nedeniyle kendisine ayrımcılık yapıldığını iddia eden M.K. ise Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) başvurarak ayrımcılığın ortadan kaldırılmasını istedi. Tarafları dinleyen TİHEK ise emsal bir karara imza attı. Kararda ayrımcılık yasağını ihlal ettiği için ev sahibi ve emlakçıya biner lira para cezası verilmesine karar verildiği belirtildi.

EMLAKÇININ SAVUNMASI

Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre karar dosyasında yer alan bilgilere göre, muhataplardan G. Emlak Müşavirliği yetkilisi İ.T., “Ev sahibi H.B.B. daha önce defalarca erkek kiracısı olduğunu ancak erkek kiracıların mülküne ciddi zarar verdiğini, kadın kiracıların daha temiz ve titiz davrandıklarını belirterek ilk tercihinin kadın kiracılardan yana olduğunu söyledi” dedi.