Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Millet İttifakı'nın HDP seçmeninin desteği olmadan yüzde 50'ye yaklaşamayacağını öne sürdü. Bozdağ, HDP'nin 6'lı masanın 'gizli ortağı' olduğu yönündeki iddialara ilişkin ise "HDP bu masanın gizli ortağı değil 6 artı 1'in artıdan sonraki ortağı. Masada yok ama masada oturanların ayarını bozuyor" dedi.

Bekir Bozdağ: Millet İttifakı, HDP'nin desteği olmadan yüzde 50'ye yaklaşamaz

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, NTV'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hukuksuz yargı kararları eleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedefine alan Bozdağ, "Sayın Kılıçdaroğlu 'Gelirsem şunu serbest bırakacağım' diyor. Bir yandan 'Yargı bağımsız' diyor bir yandan kendini hakim yerine koyuyor. Herkes hakimliği savcılığa lütfen soyunmasın. İstinaf temyiz yolu var. Bu süreçleri işletmek doğru olandır" ifadelerini kullandı.

"Tutuklama müessesesinin doğru kullanıldığına inanıyor musunuz?" sorusunu yanıtlayan Bozdağ, yargıya talimat verme yetkisinin olmadığını söyleyerek "Tutuklama tedbiri hukukumuzda olan bir tedbir. Mahkeme bir karar verdiyse o kadar doğru eğri sonuçlarına uymak zorundayız. Önemli olan sistemin işlemesidir. Türkiye'de tıkanan bir sistem yok işleyen bir sistem var" iddiasında bulundu.

Muhalefet partilerinin bir araya gelerek oluşturduğu 6'lı masayı da gündemine alan Bozdağ, seçimlerde 6'lı masanın HDP seçmeninin desteği olmadan yüzde 50'yi aşamayacağını öne sürdü. HDP'nin 6'lı masanın 'gizli ortağı' olduğu yönündeki iddialara değinen Bozdağ, "HDP bu masanın gizli ortağı değil 6 artı 1'in artıdan sonraki ortağı. İlk tur Sayın Cumhurbaşkanımızın başarısıyla neticelenecektir. HDP seçmeninin desteği olmadan yüzde 50'ye yaklaşamazlar. Masada yok ama masada oturanların ayarını bozuyor" şeklinde konuştu.

'ALDIKLARI OYLAR BELLİ'

Millet İttifakı'nın yüzde 50+1 oya ihtiyacının olduğunu söyleyen Bozdağ, "Ben de herkes gibi adayın kim olacağını merak ediyorum. 6'lı masa toplanıyor toplanıyor dağılıyor. Esasında konuştukları fazlaca bir şey yok. Türkiye'de Cumhurbaşkanı seçimi olacak. Yüzde 50 artı 1 oya ihtiyaç var. Ekmeleddin İhsanoğlu, Muharrem İnce aday olduğunda aldıkları oy belli. Çoklu aday oldu 2018'de toplamının aldığı oy belli. Burada herkes şunu görüyor HDP seçmeninin oyu olmadan Millet İttifakı'nın Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanma ihtimali milyonda bir var mı yok mu? İstanbul'u, Adana'yı, Mersin'i, Ankara'yı HDP seçmeni oy vermeseydi alırlar mıydı alamazlar mıydı?" dedi.

'TUĞLUK'UN DURUMUNU GÖRÜŞECEĞİZ'

Üzerinde çalışılan yeni bir yargı paketi hazırlığında olduklarını söyleyen Bozdağ, hasta tutuklu ve hükümlülerin durumuna yönelik de açıklamalarda bulundu. Kendisine demans teşhisi konmasına ve hakkında tahliye kararı bulunmasına rağmen tahliye edilmeyen eski HDP Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk'un durumunun 16 Eylül'de değerlendirileceğini bildiren Bozdağ, "Hasta tutuklu ve hükümlülerle ilgili acaba biz ne yapabiliriz. Şu anda arkadaşlarımız bir çalışma yürütüyor. Henüz öneriler var. Yeni bir düzenleme ihtiyacı olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.

'Haksız tahrik indirimi' ile ilgili de konuşan Bozdağ, "Tabii bütün dosyaları bilmiyoruz. Yüksek yargının vereceği kararlar yol gösterici olacak. Yargıtay'ın içtihatına bu konuda çok önem veriyorum. Bizim de bir hazırlığımız var. Kamuoyu tartışmasına bunu açacağız" dedi.

'YARGIYA TALİMAT VERME YETKİM YOK'

Bozdağ, "Hakim ve savcılar da kimi zaman verdikleri kararlarla gündeme geliyor. Şarkıcı Gülşen ile ilgili süreçte gördük. Son zamanlarda da mesleki tecrübesi nisbeten az olan kişilerin atamaları tartışma konusu oldu. Bu eleştirilere ne dersiniz?" sorusuna ise "HSK atamaları yaparken belli ilkeler çerçevesinde yapıyor. İstanbul'da birinci sınıf olmuş hakim ve savcılarımız görev yapıyorlar. Liyakatli hakim ve savcılarımız. Bir karar veriliyor tutuklama oluyor tutuklanan kişiye bakarak dosyadaki delile bakmadan siyasi taraftarlığa göre bir değerlendirme yapılıyor. Türkiye'de yaklaşık 23 bin hakim ve savcımız var. 8 milyon dosyanın içerisinde Türkiye'nn tartıştığı karar sayısı yıl boyunca acaba kaç? Benim yargıya talimat verme yetkim yok" yanıtını verdi.

Bozdağ'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

-81 baronun ortak kararı ile CMK ücret tarifesinin iyileştirilmesi talebi ile eylem kararı alındı. 20 Eylül'de 1 günlük ardından 3 günlük iş bırakma eylemleri yapılacak. Ücret güncellemesi gündemde mi?

"Avukatların haklarının en üst düzeyde korunması Adalet Bakanı olarak benim birinci vazifem. Avukatlarla ilgili ciddi çalışmalar yapıyoruz. Mevzuata aykırı bir adım atamayız, kimse beklemesin. Bu konuda (CMK ücret tarifesinin iyileştirilmesi) düzenleme yapacağımızı beyan ettik. Bütün artışları gözeterek tarifeyi hazırlayacağız. Bir tane değil yüz tane eylem yapsalar benim açımdan bir kıymeti yok. Avukatları düşünmek zorundayız onların haklarını koruyacağız"

-Yurt dışından iadesi beklenen isimler Arnavutluk'tan Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer, Bulgaristan'dan Levent Göktaş, İsveç ve Finlandiya’dan da istenen teröristler vardı. Ne durumda iade süreçleri?
Finlandiya 6 kişinin dosyasını yeniden inceledi ve iade talebini reddetti yeniden.

"İade taleplerimizi hazırladık ve gönderdik. Bundan sonraki aşama o ülkelerde adli idari makamların kararına göre şekillenecektir. Dosyalar Arnavutluk ve Bulgaristan'a ulaştı. Değerlendirmeler devam ediyor. Bazı yerlerde azami 40 gün içerisinde karar verilmesi gerekiyor. 10 gün içerisinde de karar çıkabilir 40 gün içerisinde de. Finlandiya ve İsveç iadeleri biraz daha farklı. Madrid'de mutabakat metni imzalandı izleme komitesi kuruldu. Ekim ayında Finlandiya ve İsveç'ten gelen uzmanlar konuyu ele alacak. Finlandiya'da İsveç'te ellerindeki dosyadaki deliller iade için yeterli olduğu halde şu anda tek bir kişiyi iade etmediler"

-Yeni hakim ve savcı ataması sayısında değişiklik var mı?

Hakim ve savcı yardımcılığını getirdik. Bu sene 1500 kişi alımı konusunda ilana çıktık. 26-27 Kasım'da sınav yapılacak 1200 adli yargı 150 idari yargıya 150 de avukatlıktan geçenler arasında alacağız. Yazılı sınav ondan sonra mülakat.

-Sayın Kılıçdaroğlu'nun KHK'lıların geri dönüşü ile ilgili adım atacağı açıklaması oldu. KHK'lılarla ilgili yeni bir değerlendirme söz konusu olabilir mi?

Bu devlet politikası, FETÖ ile mücadele bitmedi. Ortada mağduriyet yok, bu bir yasal düzenleme. Kalkıyor 'KHK mağdur etti' diyor. KHK niye mağdur etsin? FETÖ mağdur etti demesi lazım.

SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ

-Sosyal medya düzenlemesi Meclis açılınca yasalaşacak mı?

Bu yasa önemli bir yasa. Yasa gündemden kalkmadı. Önceki yasama yılının sonunda ekim ayına ertelendiği açıklandı. Parlamento açıldıktan sonra gündemde olacaktır. Meclis açıldığında süreci beraber göreceğiz, düzenleme gündeme gelecek. Sosyal medya üzerinden insanların haysiyetine onuruna bir sürü iftira söyleniyor. Elmalı hakimimizi Türkiye adeta linç etti ama sonunda mahkeme kararını açıkladığında hakimin kararının doğru olduğu ortada iftira olduğu ortaya çıktı. Koca bir ülke müfterileri doğru haklı gördü"