ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın adı cumhurbaşkanlığında geçiyor…

Mansur Yavaş bu konuma tabii ki layıktır…

Başarı, verdiği hizmetlerin ve halkla kucaklaşması sonucunda ortaya çıkacaktır!

Birileri çıkıp farklı şeyler söyleyebilir. İdeolojik olarak kendilerine uymadığının altını çizebilirler.

Ancak doğru yapılan hizmetleri de takdir etmek insanlığın iç namusu gereğidir!

Ben nasıl yorumlarsam yorumlayayım, asıl kararı sonunda seçmen verecektir…

***

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir Ödemiş’in yürütmekte olduğu başarılı hizmetler, liyakat sahibi siyasilerin neler yapabildiğine örnek olarak değerlendirilmeli.

Bekir Ödemiş önceki Ürgüp Belediye Başkanı’ydı.

Ürgüp’e çok önemli, bir o kadar da kalıcı hizmetler yaptı.

Ödemiş; hem belediyecilik hem de kültür varlıklarının korunması ve ihyası konusunda arkasında iz bırakan önceki Avanos Belediye Başkanı Seyhan Duru gibi Kapadokya’nın parmakla gösterilen yerel yöneticilerinden biriydi…

Nitekim Bekir Ödemiş, yerel yöneticiliğin yanı sıra kadim bir kültürün içinde yoğurulmasının sonucu, bulunduğu önemli ve hassas görevde bilinçle hareket ederek başarılı işlere imza atıyor…

Bekir Ödemiş’in anlatımının birkaçını paylaşmak isterim.

ABB; “Antik Ankara’nın 2000 yıllık tarihinin varlığını gösteren (Ankyra), Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Alanı içindeki 1. ve 2. derece arkeolojik sit alanları ve Ankara Roma Tiyatrosu restorasyonunu yapmış...

Başarılı bu uygulama, uzun bir aradan sonra yeniden Ankara’nın dahil olduğu Tarihi Kentler Birliği’nin “Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü”nü almasını sağlamış…

Arkeopark çalışmaları sürerken, bilimsel kazı çalışmaları da devam etmiş.

Daha önce kazısı yapılmamış olan bu alanda Osmanlı Dönemi’ne ait bir hamam kalıntısı bulunmuş, Osmanlı dönemini anlatacak deri işleme atölyeleri olduğu düşünülen mekânlar tespit edilmiş, yapılan değişik kazılarda pithos’lar, sikkeler ve sütun tanburuları gün yüzüne çıkarılmış...

Bununla da kalınmamış, 19. yüzyıla kadar yaşanılan geleneksel konut bölgesi Ankara Kalesi içinde 77’si tescilli, 171 tescilsiz olmak üzere toplam 248 yapı restore edilmiş. Böylece Kale sakinleri yerinden olmadan daha sağlıklı konutlara ve çevreye kavuşturulmuş...

Zafer Anıtı, Güven Anıtı bakım onarım işlemleri, Hitit Güneş Kursu ve Atatürk Anıtı restorasyonu, Abdi İpekçi Heykeli restorasyonları da gerçekleştirilmiş…

Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde bulunan 9 çeşmeden, Alaaddin Camii, Ahi Elvan, Kağnıcıoğlu ve Gecik Kadın Çeşmeleri aslına uygun olarak restore edilmiş...

Devduran, Emine Hanım, Arslanhane, Molla Büyük ve Altı Ayaklı çeşmelerin de restorasyon çalışmaları sürüyormuş…

***

Ödemiş devamla; sadece Ankara merkezinde değil, ilçelerdeki kültür varlıklarına aynı özeni gösterdik. Tescilli camii, türbe, çeşmeler ve konakları aslına uygun olarak restore ettik! Dahası; “Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı, Polatlı Karacaahmet Türbesi, Kalecik Kazancıbaba Türbesi, Polatlı Gedikli Çeşmesi, Kahramankazan Yassıören Çeşmesi, Soğulcak ve Orhaniye Çeşmeleri, Haymana Şehitler Çeşmesi ve Hamidiye Cami restorasyonlarını başarıyla bitirdik…” diyerek yaptıklarından kısa bir özet sıraladı!

Liyakatli insanlarla çalışılırsa başarı kaçınılmaz ve ancak liyakate önem verenler, böyle insanları bulabilirler…

Yerel yöneticiler hem demokrasinin hem de refahın yaratıcılarıdır!

Dilerim ki, diğer belediyelerde emeğe saygı duyarak başarılı işlerle hemşerilerine yaşam zevki verebilirler!