Çaldıran’da 7 göçmenin parçalanmış cansız bedeninin bulunması sınırlardaki tedbirsizliği bir kez daha hatırlattı. Bahar gelince onlarca göçmenin cansız bedenine rastlanacağını söyleyen İHD Van Şube Başkanı Melet, “Daha fazla ölüm yaşanmaması için önlem alınmalı” dedi

Beklenenden daha çok göçmen bulunacak

DİLAN ESEN

Van’ın Çaldıran ilçesinin İran sınırında, önceki gün Jandarma ve AFAD ekipleri tarafından bulunan cansız bedenleri bulunan göçmenlerin akıbeti hâlâ belirsizliğini koruyor. Donarak öldükleri tahmin edilen 7 göçmenle birlikte bölgeden toplam 8 kişinin cansız bedeni bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Murat Melet yine aynı bölgede geçen ay İran’dan Türkiye’ye girmek isteyen 13 göçmenin donarak yaşamını yitirdiğini ve 10’unun Afgan 3’ünün ise Suriyeli olduğu ihbarını aldıklarını hatırlattı. Cansız bedeni bulunan göçmenlerin ihbar edilenler olabileceğini öne sürdü.

KAYMAKAMLIKLA GÖRÜŞÜLECEK

Kimlikleri henüz açıklanmayan 7 göçmenin cansız bedenlerinin parçalanmış durumda bulunduğunu söyleyen Melet, “İşin acı tarafı şu; bedenlerin bulunması bahara kalınca vücut bütünlüğü korunmamış oluyor. Vahşi hayvanlar tarafından parçalanıyor. Belki daha hızlı şekilde müdahale edilseydi, vahşi hayvanlar tarafından parçalanmayacaklardı. Konuya ilişkin kaymakamlıkla görüşeceğiz fakat göçmenlerin Afgan, Pakistan ve Suriyeli olduklarını öğrendik. Bugüne kadar Van sınırında Suriyeli bir göçmene daha önce rastlanmamıştı” dedi.

Kendilerine gelen ihbara göre 5 kişinin daha cansız bedeninin bulunması gerektiğine dikkat çeken Melet, “Bahar gelince kara bir tabloyla karşılaşacağız ve onlarca kişinin daha cenazesine denk geleceğiz. Maalesef böyle bir gerçek var. Mülteci kaçakçılığını yapanların ismi, köyü belli. Ancak buna dair bir tedbir alınmıyor” diye konuştu.

İnsanların göç etmelerinin çok sayıda sebebi olduğunun altını çizen Melet, şöyle konuştu: “Her ülkenin göçmenlere karşı sorumlulukları var. Sınırlarda yoğun güvenlik önlemeleri alınmalı, sınır ticareti yapanların uyarılmaları ve cezalandırılmaları gerekir. Ülkelerin bu konuya duyarlı yaklaşmama gibi bir sorunu var. ‘Benim vatandaşım değil, beni ilgilendirmez’ durumunu yaşıyoruz.”

NE OLMUŞTU?

Çaldıran ilçesinin İran sınırında araştırma ve inceleme yapan Jandarma ve AFAD ekipleri önceki gün, Afganistan, Pakistan ve Suriye uyruklu 7 göçmenin cesedini bulmuştu. Donarak öldükleri tahmin edilen göçmenlerin cesetleri, kesin ölüm nedenlerinin tespiti için Van Adli Tıp Kurumu'na gönderilmişti.

Geçen Şubat ayında Çaldıran ilçesinin İran sınırını kaçak yolla geçen 13 kaçak göçmenin tipiye yakalandıkları ve donarak hayatlarını kaybettiği ihbarı yapılmıştı. Ancak bölgeye, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşım sağlanamadığı için araştırma yapılamamıştı.