Ekonomi Servisi
Ekonomik gidişata yönelik beklentiler her geçen gün daha da kötüleşiyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın düzenlediği piyasa katılımcıları anketine göre yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 70,6 olurken 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 41,99 oldu. Bir önceki anket döneminde bu beklenti yüzde 40,23 olarak belirlenmişti.
24 ay sonrası için enflasyon beklentisinde sınırlı bir yükseliş izlendi. Buna göre bir önceki anket döneminde yüzde 24,27 olan beklenti yüzde 24,35'e çıktı.
TCMB, geçtiğimiz ay yıl sonu enflasyon oranı tahmini yüzde 60,4’e yükseltmiş ve yüzde 90 seviyelerine yaklaşarak sonbaharda zirveye ulaşacağını öngörmüştü.
Ankette piyasa katılımcılarının dolar/TL kuruna ilişkin beklentilerinin de yükseldiği görüldü. Buna göre Ağustos ayında katılımcıların yılsonu dolar/TL kuru beklentisi 19,65 oldu. Bir önceki anket döneminde bu beklenti 18,99 olmuştu.
12 ay sonrası dolar/TL kuru beklentisi ise 22,03 seviyesine çıktı. Temmuz ayında katılımcıların beklentisi 20,92 olarak belirlenmişti.
FAİZ BEKLENTİSİ SABİT
Küresel faiz artışları ve Temmuz ayında yüzde 80’e dayanan enflasyona rağmen TCMB’nin gelecek hafta yapacağı toplantısında politika faizini art arda sekizinci kez sabit tutarak yüzde 14 seviyesinde bırakması bekleniyor. Reuters anketine katılan 14 ekonomistin tamamı Ağustos ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerin sabit bırakılacağı görüşünde.
Geçen yıl kasım ayı itibarıyla hızla yükselişe geçen enflasyon, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talebi doğrultusundaki faiz indirimlerinin ardından TL’nin keskin değer kaybetmesiyle rekor seviyelere tırmandı. Şubat ayında Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından artan küresel enerji maliyetleri ise fiyat artışlarını körükledi.
Ekonomistler son zamanlarda enerji fiyatlarındaki düşüş ve gıda fiyatlarındaki artışın yavaşlaması sebebiyle enflasyonun zirveye yaklaşmış olabileceğini öngörüyorlar. Anketteki katılımcılar Erdoğan’ın üretim ve ihracatı önceleyen ekonomi programı çerçevesinde düşük faiz kararlılığı nedeniyle faiz tepkisi verilmeyeceği beklentisini koruyor. Yıl sonu için tahmin veren dokuz katılımcıdan yedisi politika faizinin yüzde 14’te kalacağını öngörürken, bir katılımcı yüzde 12’ye indirilmesini, bir diğeri ise yüzde 20’ye çıkarılmasını bekliyor.
Reuters’ın enflasyon anketinde ise ekonomistlerin yıl sonu için medyan tahmini yüzde 70 seviyesinde bulunuyor. Faizin enflasyona sebep olduğu görüşünü savunan Erdoğan’ın talepleri doğrultusunda geçen yılın sonunda politika faizini kademeli olarak 500 baz puan indirerek yüzde 14’e çeken TCMB, son yedi toplantısında enflasyondaki yükselişe rağmen politika faizini değiştirmedi. Banka, liralaşma hedefi doğrultusunda politika çerçevesini gözden geçirmekte olduğunu belirterek önümüzdeki dönemdeki faiz kararlarına dair bir sinyal vermiyor. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sebebiyle uzun süre dar bantta işlem gören TL, finansal piyasalardaki küresel gelişmelerin de öncülüğünde, dolar karşısında bu yıl yaklaşık yüzde 27 değer kaybetti.
Bağımsız bir gazete olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir gazeteciliği hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.
Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.
Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün BirGün’e Abone Ol.
BirGün; seninle güçlü, seninle özgür!
BirGün’e Destek Ol
Video haberler için YouTube kanalımıza abone olun