Asgari Ücret Komisyonu’ndan bugün sonuç çıkması bekleniyor. Dünkü toplantıdan artışın temmuzdan itibaren geçerli olacağı ve vergi muafiyetinin yeni zamla ulaşılan rakam için de uygulanacağı sonucu çıktı.

Beklentiler, talepler, itirazlar masada: Asgari ücrette sonuç bekleniyor
Fotoğraf: AA

Ekonomi Servisi

Asgari Ücret Komisyonu, 2022’nin ikinci altı ayında asgari ücrete yapılacak artışı belirlemek üzere işçi, patron ve hükümet temsilcilerinin katılımıyla toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in başkanlığında, Bakanlığın Reşat Moralı Salonu’ndaki toplantıda, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da yer aldı.

Toplantıda, işçi kesimi adına TÜRK-İŞ, işveren kesimi adına TİSK asgari ücrette yapılacak artışa dair görüş ve önerilerini sundu. Komisyon çalışmalarının bugün sonuçlanması bekleniyor.

Dünkü toplantıda iki başlık için uzlaşma sağlandığı açıklandı. Buna göre, asgari ücretteki artış temmuzdan itibaren geçerli olacak. Ayrıca asgari ücrete vergi muafiyeti, yeni zamla ulaşılan rakam için de uygulanacak.

GIDADAKİ ENFLASYON ASGARİ ÜCRETİ ERİTTİ

Türk-İş Genel Başkanı Başkanı Ergün Atalay ise, "Uzun yıllar sonra ilk defa asgari ücretle ilgili bir toplantı yapıyoruz. Asgari ücrette ocakta güzel zam yaptık ama gıdadaki enflasyonla eridi" diye konuştu.

"Sabit gelir, dar gelirli, emekli ve çalışanlar en büyük sıkıntıyı çeken kesimler" diyen Atalay, "Temennim oluşan enflasyon çerçevesinde kamuoyunu, asgari ücretliye nefes aldıracak bir düzenleme olur diye arzu ediyorum" diye konuştu.

ZAM İHTİYACINDA MUTABIK OLDUK

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Akkol, "Sık gündeme gelen emtia, enerji fiyatları dünyada ve ülkemizde kolay olmayan belirsiz dönemlerden geçiyoruz. Asgari ücret yıllık belirleniyor ama güçlü mutabakatla ara bir zam ihtiyacında mutabık olduk" dedi.

ELİMİZDEKİ EN İYİ ARAÇ YENİDEN BELİRLEMEK

Bilgin, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, "Bugün geldiğimiz ortamda çalışanlarımızın enflasyon karşısında korunması bizim görevimizdir, bunu yapmak zorundayız. Bu konuda da elimizdeki en iyi araç asgari ücreti yeniden belirlemektir. 6,5 milyona yakın bir kesimi oluşturuyor. Onlarla sınırlı değil, onların üstünde maaş alanlarda da pozitif etki yapacaktır" ifadelerini kullandı.

Bilgin, toplantının ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Türkiye’nin emektarı işçilerimizi enflasyonun negatif etkisinden koruyacak düzenlemeleri hayata geçireceğiz” dedi.

EMEKÇİLER GEÇİCİ BAHAR HAVASINA KANMAZ

Bugün sonuçlanması beklenen Asgari Ücret Komisyonu’nu toplantısına dair değerlendirme yapan Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, zorunlu bir toplantı olduğunun altını çizdi. Komisyon masasında yer alan senaryolara dikkat çeken Serdaroğlu, şu ifadeleri kullandı: “Bu senaryoların hiç biri asgari ücreti sorununu çözmez. Ne yapılırsa yapılsın günü kurtarma politikasından başka bir işe yaramayacaktır. Öncelikle asgari ücretin belirlenmesinde kullanılan yöntemler gözden geçirilmeli. Dört kişilik bir aile üzerinden asgari ücretin tespit edilmesi gerekiyor. Tüm konfederasyonların bir araya gelerek çözüm üretmesi gerekiyor. Ülkede asgari ücretle çalışanların oranı yüzde 60. Bunu değiştirmek ve asgari ücretin memleket meselesi olması halinden çıkarmak gerekiyor.”

Çalışanları korumak zorunda olduklarını belirten Bakan Vedat Bilgin, "Örgütlenme özgürlüğünü kısıtlayan zihniyeti yıkmamız lazım " diye konuştu. Bakan Bilgin’in örgütlenme düzeyine yönelik “Türkiye’nin ilk 1000 içerisindeki örgütlü iş yeri sayısı yüzde 13-14’tür, bu çok ciddi sorundur. Türkiye’nin emekçilerinin örgütlenmediği zaman ücretler asgari ücret düzeyine sıkışıp kalmaktadır” ifadelerine tepki gösteren Serdaroğlu, şöyle konuştu: “Özel sektörde toplu sözleşme oranı yüzde 5’e düştü. Yüzlerce işçi sendikalaştıkları için işten atıldı. Bir sürü fabrikanın önünde bugün hâlâ sendikalaştıkları için işten atılan işçiler direniyor. Devletin kolluk güçleri de işçilerin önüne konuluyor. Fiili olarak bu çabanın içerisinde olduklarını göstermeleri gerekir ancak Bakan hamaset yapıyor.”

Seçim tarihinin yaklaşmasıyla birlikte geçici bir havası yaratılmaya çalışıldığını belirten Serdaroğlu, “3600, emeklilere yönelik uygulamalar, geçici bahar havası yaratmaya çalışıyorlar ancak toplum buna kanmayacaktır” dedi.

GAZETECİLER TOPLANTIYA ALINMADI

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısını takip etmek üzere Bakanlık önüne gelen bazı basın mensupları, yetkiler tarafından engellenerek içeri alınmadı. Bakanlık yetkilileri tarafından gerekçe olarak toplantıyı yalnızca ajansların takip edebileceği ifade edildi. Ancak daha sonra ajans dışı kurumların alınması üzerine "turkuaz basın kartı olmaması" gerekçesi öne sürüldü. Toplantıyı takip etmek isteyen Evrensel, Gazete Duvar, Mezopotamya Ajansı, TELE 1 ve Halk TV muhabirleri engellendi. Basın mensupları toplantıyı dışardan takip etmek zorunda kaldı.

DİSK TALEPLERİNİ BAKANLIĞA SUNDU

DİSK’in asgari ücrete ilişkin 10 maddelik görüş ve talepleri şu şekilde:

•Asgari ücretin tespitinde asgari ücretin ortalama ücret haline geldiği dikkate alınmalıdır.
•Asgari ücret artışında gayri safi yurt içi hasıla esas alınmalıdır.
•Brüt asgari ücret net olarak ödenmelidir.
•Yüksek enflasyon döneminde asgari ücretin iki katına kadar bütün ücretler vergiden istisna tutulmalıdır.
•Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimi oranı yüzde 10’a indirilmelidir.
•Gelir vergisi tarife dilimleri en az asgari ücret artışı kadar artırılmalıdır.
•Asgari ücret uluslararası kurallara uygun saptanmalı, işçinin kendisi ve ailesi birlikte hesaba katılmalıdır.
•Asgari ücret yüksek enflasyon döneminde yılda dört kez belirlenmelidir.
•En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir.
•Destekler için işsizlik sigortası fonu kullanılmamalıdır.

Adnan SerdaroğluAdnan Serdaroğlu

İKİ SENARYO

5 bin 4 liralık asgari ücret üzerinden işverenden SGK payı olarak yüzde 15,5 oranında kesinti yapılıyor. Ayrıca yüzde 2 oranında da İşsizlik Sigortası fonuna kesinti yapılıyor.

1-İşverene yük getirmeyen
Bu miktarın işsizlik sigortası fonunda karşılanarak belli bir süre kamu tarafından alınmaması formülü ile birlikte asgari ücret için 5 bin 879,62 TL tutarında bir miktara ulaşmak mümkün oluyor. Bu formül işletildiğinde işverene yük getirmeden asgari ücrete bir ara zam yapılmış olacak.

2-Yıllık enflasyona tamamlayan
Öne çıkan diğer formül ise yıllık enflasyona tamamlama şeklinde olacak. Orada da yüzde 50,5 oranındaki yılbaşında yapılan artış oranının yıllık enflasyona tamamlanması sağlanacak. Bu durumda artış yüzde 26 civarında olacak ve net asgari ücret 5 bin 363 liraya kadar ulaşacak.

Asgari ücret yüzde 26,10 artarsa (tl)

Brüt asgari ücret: 6.310,04
SGK primi %14: 883,41
İşsizlik sigorta primi %1: 63,10
Kesintiler toplamı: 946,51
Net asgari ücret: 5.363,53