Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (KARADENİZBİRLİK) Genel Müdürü Ünal Erarslan, 2022 yılı yağlık ayçiçeği ön alım fiyatını kilogram bazında 10,5 lira olarak belirlediklerini bildirdi. KARADENİZBİRLİK tarafından açıklanan bu fiyat üreticinin beklentisini karşılamadı. Üreticiler, fiyatın 15 TL olması gerektiğini belirtmişti.

Beklentiyi karşılamadı: Ayçiçeği ön alım fiyatı 10,5 lira olarak belirlendi
Fotoğraf: Pixabay

KARADENİZBİRLİK, ayçiçeği avans fiyatını 10,5 lira olarak açıkladı. KARADENİZBİRLİK Genel Müdürü Ünal Erarslan, yaptığı yazılı açıklamada, genel rekolte miktarı, ürünün verimi, dünya fiyatları, döviz kuru gibi birçok faktörün ürün fiyatlarının şekillenmesinde belirleyici olduğunu söyledi.

Erarslan, şöyle devam etti:

"Birliğimiz yönetim kurulu, mevcut şartlar çerçevesinde üretici lehine azami gayret göstererek ayçiçeği ön alım fiyatını 10,5 lira/kilogram olarak belirlemiştir. KARADENİZBİRLİK'in açıkladığı fiyat baz teşkil etmek üzere ön alım fiyatı olarak açıklanmış olup, değişen piyasa şartları çerçevesinde fiyat farkı verilmesi söz konusu olacaktır."

AA'nın haberine göre, hazırlanacak plan çerçevesinde ödemelerin başlayacağını da belirten Erarslan, şunları kaydetti:

"Piyasa şartları çerçevesinde birliğimiz, üretici lehine piyasayı regüle etmekte ve açıkladığı fiyat ile üreticinin sigortası olmaktadır. Türkiye'nin yağlı tohum ihtiyacının yaklaşık yarısı, yurt dışından ithalat ile karşılanmaktadır. Ülke çapında en fazla döviz ödediğimiz kalemlerden biri yağlı tohumlar ve bunların yan ürünleri olmaktadır. Türkiye yağlık ayçiçeği ve diğer yağlı tohumların üretimi için uygun toprak yapısına, ekim alanına ve iklime sahiptir. Ülkemizin mevcut yağlı tohum üretim potansiyeli istikrarlı ve sürdürülebilir şekilde artırılmalıdır. Bunun için devletçe ödenen destekleme primlerinin artırılması ile teşvik edici uygulamaların devreye sokulması gerekmektedir. Yerli üretimin ve yerli üreticinin buluştuğu kooperatifler üst birliği olarak birliğimiz, tüm kaynaklarını yağlı tohum üreticilerinin mağdur olmaması ve üretimin devamı yönünde her zaman seferber etmiştir. Yeni ürün ön alım fiyatımızın üreticilerimiz ve Türk tarımı için hayırlı olmasını dileriz."

BEKLENTİ 15 TL YÖNÜNDEYDİ

KARADENİZBİRLİK tarafından açıklanan 10,5 liralık alım fiyatı, üreticilerin beklentisini karşılamadı.

Üreticiler, ayçiçeği fiyatlarının en az 15 lira olmasını gerektiğini belirtmişti. Ayçiçeğinin Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından alınması gerektiğini söyleyen Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Geçen sene ayçiçeği fiyatları 5 liraydı. Ancak girdi fiyatları 3 kat arttığı için ayçiçeğinde fiyatının 3 kat artarak en az 15 lira olmasını ve TMO tarafından alınmasını bekliyoruz” demişti.