Belarus cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, sandık çıkış anketine göre Lukaşenko yüzde 79,7 ile seçimden birinci çıktı. Lukaşenko'nun kazandığının açıklanmasının ardından protesto gösterileri başladı. Polisin sis bombası ve göz yaşartıcı bomba kullanarak saldırdığı göstericiler, başkent Minsk'in başka bölgelerine doğru ilerleyerek tepki gösterdi.

Lukaşenko'nun kazandığı açıklandı, halk sokağa çıktı: Belarus’ta 3 bin gözaltı!

Belarus’ta cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, sandık çıkış anketlerine göre, mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko en çok oyu alarak seçimin galibi oldu.

Merkez Seçim Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, seçimlere katılım oranı dün saat 18.00 itibarıyla yüzde 79,01 oldu. Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Lidiya Yermoşina, kesin olmayan sonuçlara göre, Lukaşenko'nun yüzde 82 oy aldığını açıkladı. Başkent Minsk’te yoğun ilgiden dolayı henüz oy verme işlemi tamamlanmayan sandıklar olduğunu belirten Yermoşina, oylama işlemlerinin devam edeceğini bildirdi. Yermoşina, kesin sonuçların cuma günü açıklanmasını umduklarını kaydetti.

Ulusal sandık çıkış anketine göre, cumhurbaşkanlığı oylamasında Lukaşenko yüzde 79,7 ile seçimden birinci çıktı. Svetlana Tikhanovskaya yüzde 6,8’de, eski milletvekili Anna Kanopatskaya yüzde 2,3’te, Govori Pravdu (Doğruyu Söyle) Hareketi Eş Başkanı Andrey Dmitriyev yüzde yüzde 1,1’de, Belarus Sosyal Demokrat Gramada Partisi Başkanı Sergey Çereçen ise yüzde 0,9’da kaldı. Yüzde 9,2 seçmen ise hiçbir adaya oy vermedi.

Kesin sonuçları ilan edilmesinden sonra Lukaşenko yemin ederek görevine devam edecek.

belarus-cumhurbaskanligi-secimi-lukasenko-nun-kazandigi-aciklandi-halk-sokaga-cikti-766802-1.

5 DÖNEM CUMHURBAŞKANLIĞI YAPTI

Lukaşenko, siyasi hayatına 1989’da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) milletvekili seçimlerinde aday olarak başladı. 1994’te yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 80 oy alan Lukaşenko, bağımsız Belarus Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı seçildi. Bugüne kadar girdiği 5 seçimi de kazanan Lukaşenko, 2015’te yapılan son cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 83,49 oy olarak seçildi.

HALK SOKAĞA ÇIKTI

Lukaşenko'nun kazandığının açıklanmasının ardından protesto gösterileri başladı.

Başta başkent Minsk olmak üzere bazı şehirlerde seçim sonuçlarını protesto etmek isteyen göstericiler meydanlarda toplandı.

Protestoculara polis müdahale etti. Buna karşılık göstericilerin de polise saldırdığı ve olayların sokak çatışmasına dönüştüğü görüldü.

Şehir içinde ana caddeler trafiğe kapatılırken, ülke genelinde ise internete erişim sağlanamaz oldu.

belarus-cumhurbaskanligi-secimi-lukasenko-nun-kazandigi-aciklandi-halk-sokaga-cikti-766803-1.

3 BİN KİŞİYE GÖZALTI!

İçişleri Bakanlığı toplam 3 bin kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Başkent Minsk ve birçok kentte daha seçim sonuçlarına güvenmeyen muhalifler "artık git" sloganı ile sokağa çıktı. Polis, ses bombası, biber gazı ve plastik mermi ile gösterilere müdahale etti.

Olaylara ilişkin yapılan İçişleri Bakanlığı açıklamasında, bin kadar kişinin başkent Minks'te gözaltına alındığı kaydedildi.

Açıklamada, gerçek mühimmat kullanılmadığı, ölen olmadığı da belirtildi. Toplam 39 polis ile 50 sivilin yaralandığı açıklandı.

Hak savunucusu Viasna isimli örgüt, bir protestocunun başına aldığı darbe ile hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, göstericiler için yabancı ülkelerin "koyunu" ifadesini kullandı.

MUHALİF ADAYDAN AÇIKLAMA

Muhalif adaylardan Svetlana Tikhonavskaya, seçmenin çoğunluğunun kendisine oy verdiğini öne sürdü. Sokak eylemlerinin artması üzerine gece yarısı mesaj yayınlayan Svetlana Tikhonavskaya polis ve jandarmayı itidalli olmaya çağırarak, “Polis ve askere halkın bir parçası olduklarını hatırlatmak isterim. Provokasyonları durdurun. Göstericilere karşı şiddet kullanmak için hiçbir sebep yok. Belarus halkının yarın sabah yeni bir ülkede uyanacağını biliyorum ve yarın iyi haberlerin olmasını umuyorum. Lütfen şiddeti durdurun çünkü ben kolluk güçlerinin bunu yapabileceğini biliyorum” ifadelerini kullandı.

Zaman zaman polisin sis bombası ve göz yaşartıcı bomba kullanarak dağıtmaya çalıştığı göstericiler şehrin başka bölgelerine doğru ilerleyerek gösterilerine devam etti.

Gösteriler Mogilev, Novopolatsk gibi ülkenin başka şehirlerine de yayılmaya başladı.

belarus-cumhurbaskanligi-secimi-lukasenko-nun-kazandigi-aciklandi-halk-sokaga-cikti-766804-1.