İngilizce 'false flag' denilir, 'yanıltma operasyonu' anlamına gelir. Güncelliği ölçüsünde işlevseldir. Hakikatler, olgu ve ifşaatlarla ortaya çıktığında iş işten geçer. 20'inci yüzyılın tarihi 'yanıltma operasyonlarıyla' da yazılmıştır desek yeridir. 1960'larda Küba'ya müdahale zemini için girişilen Northwoods operasyonu, Kuzey Vietnam'a karşı Tonkin Körfezi komplosu en meşhurlarından. Yakın tarihin güncel örnekleri malum. Irak'ın kitle imha silahları yalanıyla işgali ve Suriye'ye karşı OPCW'de skandal raporlarla kimyasal silah komploları... 'Anlatıyı' kurdunuz mu, gerisi gelir.

Belarus'un (Beyaz Rusya) 23 Mayıs Pazar günü Atina-Vilnius (Yunanistan-Litvanya) seferi yapan İrlanda Havayolları Ryanair'in uçağını 'bomba ihbarı' üzerine Minsk Havaalanına indirilmesi, yeni bir 'yanıltma operasyonu' potansiyeli taşımakta. Sovyetlerin çöküşünden sonra Rusya Federasyonu'yla birleşmesi farsa dönen Belarus'ta, Ağustos 2020'de Lukaşenko'nun tartışmalı biçimde başkan seçilmesi sonrası, Ukrayna'daki gibi neoliberal 'renkli devrim' takvimi işletilmekteyken, uçak vakasıyla karanlık bir siyasi görünüm oluştu.

Fonda, 'renkli devrimin' çocuğu olarak Belarus'u karıştırmaktan 15 yıl hapisle aranan 26 yaşındaki masum yüzlü genç blogcu Roman Protaseviç var. Ryanair uçağı Minsk'e indirilince, nev-i şahsına münhasır bir 'çatlak' olan Lukaşenko'nun eline düştü. Batı'nın ana akım medyası anmamayı tercih ediyor ama çok geçmeden genç blogcunun neo-naziler ve ABD/Doğu Avrupa istihbaratlarıyla bağları ortaya saçıldı. Ancak yolcu uçağı indirme vakasının perde arkası da haddinden fazla sıkıntılı.

ORGANİZE İKİYÜZLÜLÜK DÜNYASINDA BENZERSİZLİK!

Batı'da anlatı şu: "Lukaşenko, muhalif gazeteciyi yakalamak için bomba ihbarı uydurdu, MiG-29 savaş jeti eşliğinde zorla sivil yolcu uçağını indirdi. Benzersiz korsanlık!"

Tabii bu kuyruklu yalana giriyor. Alın size 'benzersiz' örnekler:

+ 1954'te İsrail savaş jetleri Suriye yolcu uçağını Lydda havaalanına indirtti. Az sayıda yolcu ve mütettebat iki gün sorgudan geçirildi. Olayı izahda zorlanan dönemin Dışişleri Bakanı Moşe Şaret'e göre, bu korsanlık Genelkurmay Başkanı Moşe Dayan'ın Şam'a esir düşen 5 İsrail askerini kurtarma hırsıyla yaşandı.

+ 1957'de Fransa, Fas-İspanya seferi yapan Air Moroc uçuşunu Cezayir'e yönlendirdi. Uçakta bulunan Cezayir'in bağımsızlık lideri Ahmet Bin Bella hapse tıkıldı. Tabii beş yıl sonra lider oldu.

+ 2012'de Türkiye Moskova'dan Şam'a giden Suriye yolcu uçağını F-16'lar zoruyla Ankara'ya indirtti. Uçakta silah arandı, bulunamadı.

+ 2013'te ABD'nin kirli çamaşırlarını ifşa etmiş Edward Snowden Moskova'da havaalanında sıkışmışken, Rusya ziyaretinde kendisine siyasi sığınmayı değerlendireceklerini söyleyen Bolivya'nın seçilmiş Başkanı Evo Morales'in uçağına, dönüşte hava komplosu kuruldu. ABD talimatıyla Fransa, İspanya, Portekiz ve İtalya hava sahalarını kapatınca Morales 14 saat havada sıkışıp yakıtsız kaldı. Sonunda Avusturya uçağı aramak kaydıyla kabul edince Viyana'ya indi. Aranan uçakta 'kaçak' bulunamadı. Avrupalılar rezil olup özür diledi. Olay Obama döneminde ABD'nin 'kurallar temelli' düzenine bir başka örnek olarak tarihe geçti!

LUKAŞENKO'NUN İNTİKAMI MI?

Belarus vakası açısından ayrı anlam taşıyan geçen yılki 'yanıltma operasyonu' iddiası ise Ukrayna'ya atfediliyor.

Buna göre, Ukrayna istihbaratı SBU, sahte alan adı kullanarak Rus şirketi Rosneft adına Suriye'de petrol tesisini koruyacaklarını zanneden Vagner'e çalışmış özel güvenlikçileri Minsk'e getirtti. Hesap, THY ile Türkiye'ye uçacaklarını zanneden Vagnercileri son anda durdurmaktı. Komplo çökünce B Planı'na geçildi ve Vagnerciler Belarus'a Kremlin'in emriyle 'darbe yapmaya' gelmiş gibi sunuldu. Lukaşenko yemi yuttu. Bir hafta Rusya'ya atıp tuttuktan sonra Moskova karşısında tükürdüğünü yalamak zorunda kaldı. 9 Ağustos 2020'deki tartışmalı seçim sonrası 'renkli devrimden' de paçayı kurtardı.

İşte şimdi Lukaşenko'nun Ryanair uçağını Minsk'e indirerek Ukrayna SBU'sundan 'intikam aldığını' öne süren de var. Genç Protaşeviç işin bonusu... Acaba öyle mi? Yoksa Lukaşenko yine mi 'avlandı'?

KİTABINA UYGUN UÇAK İNDİRTME

Doğrusu Belarus'un uçak indirmesi kitabına gayet uygun. Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi ülkeleri bomba ihbarı hallerinde hava sahalarında önlem almakla yükümlü kılıyor. Belarus, pilotlarla kule arasındaki konuşmaların tam dökümünü yayınladı. Uyarıyı alan pilotların iniş kararını verdikleri görülüyor. Savaş uçağı eşlik etmesi 11 Eylül sonrası sonra standart prosedür.

Bu işte birden fazla bit yeniği var. O da Minsk Havaalanı'na ulaşan e-posta tehdidi, içeriği ve iletim saatleri ile pilotların 20 dakika harcayıp Litvanya sınırını geçmeden hemen önce fikir değiştirmelerine dair.

Minsk, 23 Mayıs'ta Ryanair'in FR4978 sefer sayılı uçuşuyla ilgili İsviçre merkezli özel e-posta hizmetleri şirketi ProtonMail'den Hamas'ın bomba tehdidini içeren mail alıyor. Tehditte, 'İsrail'in ateşkes ilan etmemesi ve AB'nin İsrail'e desteğini kesmemesi halinde bombanın Vilnius üzerinde patlatılacağı' yer alıyor.

Pek tuhaf. 21 Mayıs'ta yani iki gün önce zaten ateşkes ilan edilmişti. Üstelik Hamas böyle yöntemlere başvurmuyor. Tehditte Atina'daki Delphi Ekonomi Forumu'ndan dönen katılımcıların uçakta olduğunun belirtilmesi diğer tuhaflık.

Ne ki, asıl mevzu saatle ilgili. Protaşeviç'in birkaç ay öncesine dek çalıştığı renkli devrim öncüsü medya şirketi NEXTA'nın baş editörü Tadeusz Giczan üzerinden, Minsk'in pilotları tehdit e-postası gelmeden önce uyardığı iddia edildi.

ProtonMail, mesajların baştan uca şifrelendiği, veri güvenliği iddiasındaki bir şirket. İçeriği değil ama gönderim saatlerini görebiliyor. Batı medyası seferber oldu ve e-postanın Minsk Havaalanı'na kule pilotları 12.33'de (yerel saatle 9.33'te) uyardıktan 24 dakika sonra, 12.57'de (yerel saatle 9.57) iletildiğini 'ortaya çıkardılar'! Alçak Lukaşenko, sahte bomba ihbarı yapıp, kendi havalanına e-postayı geç yollatmıştı!

Sorun şu ki detaylı bir inceleme ikinci ve ilkinden önce ulaşan tehdit e-postasına işaret ediyor. Belarus Soruşturma Komitesi, 12.25 ve 12.57 (9.25 ve 9.57) saatlerindeki e-postaları andı. Uçak, Belarus hava sahasına 12.30'da (9.30) giriyor. Hava trafik kontrolü 12.33'te uyarıyı geçiyor. Pilotlara Minsk'e inmesini tavsiye ediyor.

Sovyetleri talan etmesiyle namlı eski oligark muhalif Mihail Hodorkovskiy'in fonladığı Dosya Merkezi de 12.25'te Litvanya/Vilnius havaalanının bu tehdit e-postasını aldığını belirtiyor. Bu tehdidin Minsk'e de ulaşmadığını nereden bildikleri ise meçhul. NEXTA'cılar sadece 12.57'ye işaret eden ikinci mail'in ekran görüntülerini paylaşmayı tercih edip, Lukaşenko'nun komplosunu aydınlattıkları iddiasında.

ProtonMail, durumu fark edip ilk mail'i soranlara 'Maalesef ilk e-posta henüz herkese açık bilgi olmadığı için yorum yapamıyoruz. Sadece İsviçre makamları ek açıklama yapabilir' yanıtını vermiş olması manidar.

Pilotların yön değiştirip Minsk'e yönelmeleri 20 dakikayı alırken, Lukaşenko'nun iddiası bu süreyi 'sahipleri' ile iletişimle geçirdikleri. Ayrıca Minsk'in teklifini kabul etmeden önce Kiev, Varşova gibi alanlar tarafından reddedildiğini de öne sürüyor. Minsk'in iniş tavsiyesinde tehditte uçağın Vilnius üzerinde patlatılacağının -belki de uzaktan kumandayla diye düşünülmüş olabilir- yazmasının etkili olduğunu kestirmek güç değil.

İddiaya göre Minsk yönetimi, Protaşeviç'in arkadaşı Franak Viačorka 'Belarus bir uçağa el koydu ve Roman ölüm cezasıyla karşı karşıya' diye tweet atmadan önce onun uçakta olduğunu bilmiyordu. Protaseviç ve kız arkadaşı tutuklandığında uçaktan inip tekrar binmeyen 'Belarus KGB'cileri' iddiasını ıspatlamak zor. Bu yolculardan biri Yunanlı çıktı. Diğer ikisinin zaten Vilnius'tan Minsk'e geçeceklerini söyleyen Belarus vatandaşları olduğu söyleniyor.

Belarus'un davet ettiği sivil havacılık kurumları, durumu aydınlatabilir mi? Lukaşenko, acemice uçak indirmediyse mesele yarım kalan rejim değişikliği için sokakları yeniden hareketlendirmek mi, onu göreceğiz..

NEOLİBERAL DÜNYANIN 'MUHALİFLERİ'...

Genç Protaşeviç'e gelince... Rusya'nın 'aşırı sağcı böcek biimcisi', Batı'nın 'demokrasi savaşçısı' Aleksey Navalnıy gibi 'dava uğruna' feda mı edildi? Ukrayna'nın neo-nazi Azov Taburu için Donbass'ta savaştığına dair görseller ortaya saçılınca 'renkli devrimciler' çok bozuldu. 'NEXTA nedir, Protaşeviç kimdir', genç gazeteci arkadaşlar Emre Köse ve Erkan Öncel'in yazılarında detaylarıyla okuyabilirsiniz.

Benim okuduklarım doğrusu şaşırtmadı. Euromaidan basınında Protaşeviç'i savunmak için, Banderist Azov Taburu'nun Ukrayna ordusunun parçası olduğu belirtiliyor. 'Tabii aşırı sağcı görüşleri var ama tek tek neo-nazi olduklarını nereden bileceğiz' deniliyor. Protaşeviç'in polis çocuklarının öldürülmesi, demiryollarına sabotaj çağrıları 'özgürlük aşkına' yoruluyor. ABD ve Polonya Dışişleri'nin medya operasyonlarıyla içli dışlı genç 'gazeteci', aynı zamanda Ukrayna istihbaratının 2018'de 'ölümünü planlayıp' ahaliyi Rusya'ya küfrettirdikten sonra ertesi günü 'canlandırma' senaryosunda rol oynamış 'gazeteci' Arkadiy Babçenko'nun da hayranıymış. Doğrusu, Doğu Avrupa'da neoliberal anlatıya hizmet eden neo-nazi ideolojisi incelenmeye değer.

BLM aktivistlerine saldıranların 'ırkçı, faşist' olduğu bu alemde neonazi Banderistlerden 'masum blogcular' çıkarılabiliyor. Organize ikiyüzlülük aleminde ideolojisinden bağımsız 'muhalif' mefhumu moda. Unutmayın ki, bunun ırkçısı var, neonazisi var, radikal cihatçısı var...