Belçika, öldürülme sürecinde sorumluluğunun olduğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin bağımsızlık mücadelesinin önderi ve ilk başbakanı Patrice Lumumba'nın vücudundan geriye kalan tek parça olan dişini, 61 yıl sonra ailesine törenle teslim etti. Törende konuşan Belçika Başbakanı De Croo, ülkesinin Lumumba cinayetinde oynadığı rol için özür diledi. 1961’de kurşuna dizilerek öldürülen Lumumba’nın vücudu, asitle eritilmişti.

Belçika, asitle eritilen Patrice Lumumba’nın dişini ailesine teslim etti

Belçika hükümeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) 1961'de öldürülen ilk başbakanı Patrice Emery Lumumba'nın cesedine ait son parça olan bir dişi ailesine teslim etti.

Ülkesinin bağımsızlık mücadelesinin önderi olan Lumumba, kurşuna dizilerek öldürülmüştü. Lumumba'nın dişinin iadesi için Belçika'nın başkenti Brüksel'deki Egmont Sarayı'nda tören düzenlendi.

AP'nin aktardığına göre, törene Lumumba'nın ailesi, KDC Başbakanı Jean-Michel Sama Lukonde ve Belçika Başbakanı Alexander De Croo başta olmak üzere birçok Belçikalı yetkili katıldı.

Patrice Lumumba’nın kızı Juliana Lumumba törende, “Baba, biz ailen, Kongo, Afrika ve dünya, gerçeği bilmeden ölümüne ağladık. Ne zaman ve nerede öldün? Bunu bilmiyoruz. Seni kim öldürdü? Hâlâ arıyoruz" diye başladı, "Sen mezarsız bir kahramansın” diye devam etti.

Belçika Başbakanı De Croo da ise ülkesinin Lumumba cinayetinde oynadığı rol için özür diledi. De Croo, Belçika’nın Lumumba'nın öldürülmesine göz yumduğunun altını çizerek, hükümet olarak bu ahlaki sorumluluğu kabul ettiklerini belirtti.

2000 YILINDA İTİRAF EDİLMİŞTİ

Gerard Soete adlı Belçikalı eski asker, 2000 yılında katıldığı bir televizyon programında, Lumumba'yı öldüren kurşun ile ondan geriye kalan iki dişi sakladığını belirterek, bunları kameraların karşısında göstermişti.

Belçika'ya ait sömürge polisinin bir üyesi olan Gerard Soete, Lumumba'nın cesedini parçalayıp 200 litre sülfürik asitle dolu bir fıçıda eritildiğini söylemişti.

Lubumba’nın dişlerinin, Gerard Soete'nın ölümünden sonra kızı Godelieve Soete'ye kaldığının ortaya çıkması üzerine, eski liderin ailesinin talebi üzerine 2012 yılında Belçika'da Federal Savcı De Leeuw tarafından cinayet soruşturması başlatılmıştı.

DARBEYLE İKTİDARDAN İNDİRİLDİ

Patrice Emery Lumumba, Belçika'nın eski sömürgesi olan Batı Afrika ülkesi Kongo'nun bağımsızlık mücadelesindeki önderlerden biriydi.

Kongo'nun 30 Haziran 1960 tarihinde bağımsızlığını elde etmesinden sonra ülkenin ilk başbakanı olmuştu. Ancak Belçika bu kez, Kongo'nun kaynaklar bakımından en zengin bölgesi olan Katanga'nın bağımsızlığını ilan etmesine destek verdi.

Sovyetler Birliği ile yakın ilişkiler geliştiren Lumumba, Eylül 1960’da Devlet Başkanı Joseph Kasavubu’nun darbesiyle görevden el çektirildi.

Kasavubu güçlerince 1 Aralık 1960'ta tutuklanan Lumumba, uzun süren işkencelerin ardından 17 Ocak 1961'de 2 arkadaşıyla birlikte kurşuna dizildi.