Belçika’da binlerce kişi, ABD’de George Floyd adlı siyahın polis tarafından öldürülmesini, ırkçılığı ve polis şiddetini protesto etti. Anwers’teki protesto ardından gözaltına alınan beyaz ve siyahların polis otobüslerinde ayrılması tepki çekti.

Belçika’da ırkçılık karşıtı gösteride gözaltına alınan beyaz ve siyahlar otobüslerde ayrıldı!

Belçika’da binlerce kişi, ABD’de George Floyd adlı siyahın polis tarafından öldürülmesini, ırkçılığı ve polis şiddetini protesto etti

Siyah Amerikalı George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolar Avrupa’da da devam ediyor.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Tarihi Brüksel Adalet Sarayı önünde toplanan yaklaşık 10 bin kişi Floyd cinayetini, artan ırkçılığı ve polis şiddetini protesto etti.

Tarihi adalet sarayı önünde toplanan 10 binden fazla kişi sık sık “Siyah canlar önemlidir”, “Adalet yoksa barış da yok”, “Suikastçı Polis”, “nefes alamıyorum” sloganlarını attı.

Belçika Black Lives Matter Ağı sözcüsü Ange Kazi “George Floyd’un ölümü pek çok insanı sarstı. İnsanlar, siyah insanlara karşı olan polis zulmünden bıkmış durumda. Bizler Belçika’da polis şiddetiyle hayatını kaybetmiş herkes için adalet talep ediyoruz. Hemen bu polis zulmünün arkasındaki kişilere dair bir soruşturma başlatılmalı ve bu soruşturma kurban ve kurban yakınlarının güvenebileceği bir şekilde bağımsız olarak yürütülmelidir” dedi. Sözcünün konuşmasından sonra diz üstü çöken protestocular saygı duruşunda bulundular.

Daha sonra Matongé bölgesinde polisle bir çatışma yaşandı. Birkaç yüz protestocu ile karşı karşıya gelen polis eylemcilere tazyikli su ile saldırdı.

ANWERS’TE TEPKİ ÇEKEN GÖZALTI

Anvers’teki polis rakamlarına göre bin 1200 kişi Steenplein’de Black Lives Matter kapsamında için bir araya geldi. Katılımcıların genellikle korona önlemlerine bağlı kaldıkları gözlemlendi. Etkinlikten sonra Groenplaats’a doğru yürüyüşe geçen kitleye polisin saldırması sonucu çatışma çıktı. Yüzden fazla kişinin gözaltına alındığı olaylarla ilgili olarak organizasyon komitesi açıklama yaptı.

Eylem organizatörleri, herkesin eylemden sonra dağılmasını beklediklerini ancak polisin tepki verme şeklinin kabul edilebilir olmadığını belirterek eklediler: “Hakları okumadan, açıklama yapmadan gözaltına alındılar. Muhtemelen çoğunluğu tramvaya binecek insanları gözaltına aldılar.”

Organizatörleri asıl rahatsız eden şey ise beyazların ve siyahların otobüslerde ayrılmış olması: “Tam da karşısında olduğumuz şeyi gerçekleştirdiler. Barış içinde bir arada yaşamı savunduğumuz gün yapılan bu ayrımcılık düşündürücü.”

GENT’TEKİ ZUİDPARK’TA 750 GÖSTERİCİ

Gent’te yaklaşık 750 gösterici ırkçılık ve polis vahşetini protesto için Zuidpark’a geldi. Gent şehri oturma eylemine izin vermedi, bu yüzden aktivistler bir alternatif buldular ve her gösterici ayakkabılarını Kral I. Albert heykelinin etrafına koydu.

Organizatör Gilles Mbiye-Beya (24), “Leopold II’nin heykelinde değiliz çünkü onun yüzünün bizim eylemlerimizde görünmesini istemiyoruz” dedi. Göstericiler 8 dakika 46 saniye saygı duruşunda bulunarak George Floyd’un tutuklanması ve ölümü arasındaki zamana gönderme yaptı.

OOSTENDE’DE 300 KİŞİ

Amerika’da George Floyd’un ölümünü protesto etmek isteyen 300 kişi Pazar günü öğleden sonra Oostende’deki Drie Gaper’da bir araya geldi. 8 dakikalık sessizlikle başlayan eylemde, ayrıca II. Leopold heykelinin kaldırılması talep edildi.

KOPENHAG’DA 15 BİN KİŞİ TOPLANDI

ABD'de siyahi George Floyd'un polis şiddeti sonucu yaşamını yitirmesi, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da da 15 binden fazla kişinin katılımıyla protesto edildi.

belcika-da-irkcilik-ve-polis-siddeti-protesto-edildi-741007-1.

Danimarka'da binlerce kişi, önce ABD'nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde ardından da yürüyerek ulaştıkları parlamento binasının da yer aldığı Christiansborg Sarayı önünde ırkçılığı ve polis şiddetini protesto etti.

Göstericiler, "Nefes alamıyorum", "Siyahilerin hayatı değerlidir", "Irkçılık da bir salgındır", "Beyaz üstünlüğünü yık", "Çamaşırhane renklerin ayrıldığı tek yer", "İnsan tek ırkdır", "Sistematik ırkçılığı durdur", "George Floyd", "Susmak şiddettir" ve "Adalet olmadan barış olmaz" yazılı dövizlerle ırkçılığa ve polis şiddetine tepki gösterdi.