Belçika'da alım gücü düşen işçiler, ülkenin en büyük sendikaları tarafından düzenlenen grevde hükümetten maaşları düzenleyen yasada iyileştirme yapılmasını talep etti.

Belçika'da işçiler grevde: 'Maaşları düzenleyen yasada iyileştirme yapılsın'
Fotoğraf: İHA

Belçika'da işçiler, hayat pahalılığı ve alım gücü düşüşüne karşı sokağa çıktı.

Belçika’nın önde gelen en büyük sendikalarından FGTB, CSC ve CGSLB sendikaları ortak karar alarak alım gücündeki azalmaya karşı Başkent Brüksel’de toplandı.

Binlerce eylemcinin Brüksel Kuzey Garında başlayan protestoları, güç gösterisi olarak nitelendiren sendikalar 1996 tarihli yasa çerçevesinde 2023-2024 yılları için maaş artış oranlarını yeniden düzenlemeye hazırlanan hükümete iyileştirme çağrısında bulundu. Yüzde 0,04 otomatik maaş artışı sistemi bulunan Belçika’da artan enflasyonla birlikte bu oranın yetersiz geldiği ve iyileştirmenin kaçınılmaz olduğu belirtildi.

UÇUŞLAR İPTAL EDİLDİ

Grev nedeniyle Brüksel Uluslararası Zaventem Havaalanı'nda tüm uçuşlar iptal edildi. Gelen yolculara hizmet sunulacağı ancak yolcu güvenliğinin garanti edilemeyeceği duyuruldu. Söz konusu grev nedeniyle birçok uçuşun Charleroi ve Ostende havaalanlarına kaydırıldığı, buralarda da yoğunluk nedeniyle aksamalar ve gecikmeler yaşandığı bildirildi. Brüksel Güney Havaalanı olarak da bilinen Charleroi Havaalanı'nın aşırı yoğunluktan etkilendiği bildirildi.

TOPLU ULAŞIM SEFERLERİ DURDU

Öte yandan, şehir içi toplu ulaşım seferleri de grev nedeniyle durdu. Greve STIB ve De Lijn adlı toplu ulaşım işletmelerinin çalışanları da katıldı. Okullar sınava gelemeyen öğrenciler için özel bir değerlendirme yapılacağını duyurdu. Devlet Demiryolları ise greve destek verdiğini, greve katılmak isteyenlerin ülkenin her yerinden Başkente taşıma görevini üstlendiklerini ve ek seferler konduğunu açıkladı.

Brüksel’de Bölge Hükümetine bağlı temizlik işletmesi de greve katılacağını duyurdu. Bu nedenle Başkentin büyük bir kısmında çöpler toplanmadı. "Halkımızdan özür dileriz" paylaşımı yapan temizlik işletmesi yönetimi çalışanların hayat pahalılığını protesto etmek için bu greve katılma kararı aldıklarını duyurdu.

İHA