Belçika, İran'daki mevcut güvenlik durumunun kötüleşmesi ve artan keyfi gözaltı riski nedeniyle vatandaşlarına, İran'ı mümkün olan en kısa sürede terk etme çağrısında bulundu.

Belçika'dan vatandaşlarına "İran’ı derhal terk edin" çağrısı
Fotoğraf: AA

Belçika hükümeti, protestolar ve rejim tarafından başlatılan keyfi gözaltıları gerekçe göstererek, vatandaşlarına mümkün olan en kısa sürede İran’ı terk etmeleri çağrısında bulundu.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, geçen hafta Belçika Anayasa Mahkemesi’nin, İran ile mahkumların değişimine izin veren anlaşmayı askıya almasının ardından, Belçikalı sivil toplum kuruluşu çalışanı Olivier Vandecasteele, Tahran’da 28 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Belçika Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, sadece Belçikalı turistler değil, çifte vatandaşlığa sahip kişilerin bile İran’da güvence altında olmadıkları vurgulandı.

"GÜVENLİĞİ GARANTİ EDEMEYİZ"

Bütün Belçika vatandaşlarının ciddi bir tutuklanma, keyfi gözaltı ve adil yargılanma riski altında bulunduğuna işaret edilen açıklamada, "Tutuklanma veya gözaltı durumunda, temel haklara saygı ve olaya karışanların güvenliği garanti edilmez" denildi.

İran’ın, çifte vatandaşlığı tanımadığı anımsatılan bakanlık açıklamasında, Belçika’nın Tahran Büyükelçiliği’nin de tutuklanan veya gözaltına alınan vatandaşlara konsolosluk koruması sağlama kapasitesinin oldukça sınırlı olduğuna dikkat çekildi.