Belediye işçilerinden kriz protestosu

DİSK Genel-İş Sendikası İstanbul Şubeleri dün Kadıköy’de eylem yaptı, “Krizin faturasını emekçiler ödemeyecek” dedi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kanber Saygılı’nın da katıldığı eylemde yüzlerce işçi; ücretlerinin erimesine, toplu sözleşme ve ilave tediye haklarının gasp edilmesine karşı tepkilerini dile getirdi.

İşçiler adına konuşan Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, “Artan ücretler faturalara ve kiraya zor yetiyor, temel ihtiyaçlarımızı neredeyse karşılamıyor. Bu hayat pahalılığı koşulları altında işimiz, iş güvencemiz ve insanca yaşamak için mücadele ediyoruz” dedi. Belediyelerde çalışan taşeron işçilerinin kadroya alınmadığını hatırlatan Çalışkan, “Kadro talebi eşitlik talebidir, kadro talebinden asla vazgeçmeyeceğiz. Bu durumdaki tüm işçiler için güvenceli iş ve adil bir ücret mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” diye konuştu.

‘Kadro talebinden vazgeçmeyiz’
Ankara ve İzmir’de yapılan eylemlerin ardından bu kez İstanbul’dan siyasi iktidara seslenen Çalışkan, taleplerini şöyle sıraladı:

► Taşeron firmalardan belediye şirketlerine geçirilen işçiler kadroya alınmalıdır.

► Aralıkta ödenecek 2018 yılı ilave tediyeleri, belediye şirketlerine geçişi yapılan işçilere de ödenmelidir.

► Kamuya ve belediye şirketlerine geçişi yapılan işçiler için KHK ile getirilen sendikal hak kısıtlamaları kaldırılmalı; serbest toplu sözleşme süreci işletilmeye başlanmalıdır.

► İşçilerin ücretlerine Yüksek Hakem Kurulu kararı ile yapılan yüzde 4 artışa ek olarak ücretler en azından eylül ayındaki yıllık enflasyon artış oranı düzeyinde, yani yüzde 24,52 oranında artırılmalıdır.

► OHAL döneminde hukuksuz şekilde işten çıkarılan, ihraç edilen üyelerimiz görevlerine iade edilmelidir.